Turks.nl benadert VGZ voor een reactie

Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

De redactie van Turks.nl heeft zorgverzekeraar VGZ benaderd voor een reactie op de kritiek. Stichting Yiğit liet ons namelijk weten dat VGZ de levensreddende behandeling van Yiğit niet wil vergoeden.

De reden voor het niet vergoeden van de behandeling laat VGZ weten in een verklaring gericht aan de redactie van Turks.nl.

De verklaring:

De familie van Yigit heeft VGZ gevraagd om de kosten van een tweede experimentele behandeling in Philadelphia te vergoeden. Helaas is de eerste behandeling die Yigit eerder in Philadelphia onderging, en die VGZ betaald heeft, niet afdoende geweest.

We kunnen ons goed voorstellen dat de familie alle mogelijkheden wil aangrijpen, maar wij kunnen de nu gevraagde behandeling helaas niet vergoeden. Dat is een nare boodschap voor Yigit, zijn familie en vrienden.

Om willekeur te voorkomen, beslist de overheid welke behandelingen vergoed worden en welke niet. Daarbij is de belangrijkste vraag of aangetoond is dat een behandeling werkt. Bij uitzondering kunnen we daarvan afwijken en dat gebeurt soms ook, zoals blijkt uit de vergoeding van de eerste behandeling. Maar we moeten daarbij ook rekening houden met de kans op succes en de kosten van de behandeling.

De behandeling waar de familie van Yigit nu op hoopt, is nog in een zeer experimenteel stadium en de effecten – positief of negatief- ervan zijn nog niet voldoende onderzocht. De kosten van deze behandeling liggen rond de 3 miljoen dollar. Helaas zijn er in Nederland vele tienduizenden mensen, volwassenen en kinderen, die een ernstige, levensbedreigende ziekte hebben. En overal ter wereld zijn wetenschappers bezig met tienduizenden experimentele behandelingen.

Dergelijke behandelingen bieden een beetje hoop en kosten veel geld. We begrijpen goed dat mensen hoop putten uit experimentele behandelingen. Maar geld speelt helaas ook een rol. Het geld waarmee wij behandelingen betalen, is door verzekerden met hun premie bij elkaar gebracht. Als we ook de tienduizenden experimentele behandelingen zouden betalen, waarvan nog onvoldoende duidelijk wat de effecten en bijwerkingen zijn, worden de premies onbetaalbaar.

Wij kunnen de nu gevraagde behandeling helaas niet vergoeden. Dat is een nare boodschap voor Yigit, zijn familie en vrienden. We wensen hem en zijn familie veel sterkte toe de komende tijd.

  • Loading...