Turkse aardbevingsprofessor moet Nederlandse gebouwen redden

Turks.nl Redactie

De Hanzehogeschool in Groningen stelt een speciale aardbevingsprofessor aan. De Turkse hoogleraar Ihsan Engin Bal begint volgende week en moet proberen om gebouwen beter te beschermen tegen de aardbevingen in Groningen.

De professor werkte eerder op het vakgebied Earthquake Engineering in Istanbul. In Groningen gaat hij adviseren over hoe gebouwen beschermd kunnen worden bij aardbevingen.

Bal heeft veel ervaring opgedaan in Turkije. Sinds de grote aardbeving in 1999 in West-Turkije, bereidt de regio zich voor op een herhaling van de ramp. In 1999 vielen ruim 17 duizend doden bij de aardbeving. Ihsan Engin Bal speelde daarbij een belangrijke rol.

De Hanzehogeschool hoopt zijn expertise te kunnen gebruiken in het gebied waarbij als gevolg van de gaswinning de afgelopen jaren veel bevingen voorkwamen. “We willen leren hoe je goede afwegingen maakt tussen wat je wel en niet wil behouden aan gebouwen’’, zegt Fleur Gräper-Van Koolwijk, lid van Gedeputeerde Staten in Groningen.

De hoogleraar gaat onder de noemer Aardbevingsbestendig Bouwen praktijkgericht onderzoek doen naar de relatie tussen de aardbevingen en de leefbaarheid in het gebied. Zijn ervaring ligt op het gebied van het beoordelen van aardbevingsschade en het verstevigen van bouwstructuren, zo laat een woordvoerder van de Hanzehogeschool weten aan het AD.