‘Turkse bakkers overtreden belastingregels’

Turkse bakkers in Nederland overtreden massaal de belastingregels.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Zo meldt telegraaf.nl.

Bij onderzoek stuitte fiscale opsporingsdienst FIOD op bakkers die belastingfraude pleegden, die illegalen in dienst hadden of die een zootje van de boekhouding hadden gemaakt.

„Bij zestig procent van de onderzochte bakkers was wel iets mis. Als we er geen illegalen aantroffen, dan werkten er mensen met een uitkering, of bleek bijvoorbeeld de boekhouding niet op orde, waardoor we naheffingen moesten opleggen. Ook hebben we diverse malen de Voedsel en Warenautoriteit moeten waarschuwen, omdat het er smerig was”, aldus een FIOD-zegsman.

De Belastingdienst startte afgelopen najaar met gericht onderzoek naar de groep van ongeveer vijfhonderd ’bakkers met een niet westers assortiment’, in samenwerking met justitie en uitkeringsinstanties. Signalen uit de bakkerswereld en opvallend veel eerdere overtredingen vormden aanleiding tot het intensieve naspeurwerk bij de voornamelijk Turkse (85%) bakkers. Bij zeventien onderzochte bedrijven heeft de fiscus inmiddels al ruim drie miljoen euro aan naheffingsaanslagen opgelegd.

Vorige week werden bovendien vijf bakkerijen in Roermond en Eindhoven doorzocht. Die lichtten de Belastingdienst op voor ruim een half miljoen euro, bij in- en verkoop van meel.

Geschrokken
De brood- en banketbakkersvereniging NBOV reageert geschrokken op de eerste uitkomsten van het onderzoek. „Hoewel we al wel geregeld signalen van onze leden kregen over misstanden, klinkt zestig procent toch wel héél ernstig”, zegt NBOV-secretaris Cor Havermans. Hij wordt bijgevallen door zijn collega Ibrahim Özgül van de Turkse ondernemingsvereniging HOGIAF. „Dit klopt niet. Iedereen moet zich aan de regels houden. Maar ik vind het wel vreemd dat de FIOD zich bij het onderzoek beperkt tot de Turkse bakkers. Het is voor het eerst dat niet een hele sector maar slechts een stukje daarvan tegen het licht wordt gehouden”, aldus Özgül, die spreekt van ’FBI-achtige invallen’ bij zijn leden. Maar volgens de FIOD zijn de extra controles simpelweg ingezet omdat er telkens weer problemen bij deze specifieke groep werden geconstateerd. Het onderzoek wordt in de loop van volgend jaar afgerond.

  • Loading...