Turkse bende zaaide angst in Tilburg

Moordpogingen, hennepkweek, afpersingen, XTC handel en bedreigingen. Dat is een lijst van de criminele activiteiten waar een Turkse drugsbende in Tilburg zich schuldig aan heeft gemaakt. Volgens de justitie voerde de bende een schrikbewind en zaaide zo angst onder de Turkse samenleving.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat blijkt uit het jaarverslag ‘Verantwoording aanpak georganiseerde criminaliteit 2013’.

De politie rolde de Turkse bende vorig jaar in oktober met veel machtsvertoon op. Acht kopstukken, waaronder de bendeleider werden opgepakt. Zij zitten nog vast. In totaal zijn 40 verachten in beeld. De bendeleider wordt ‘Meneer X’ genoemd. Hij werd opgepakt in België na een onderzoek van een jaar.

De bende vestigde zich in Tilburg om op grote schaal af te persen en angst te zaaien. Zij hielden zich niet alleen bezig met drugs en afpersing, maar ook met overvallen. “Zolang er maar geld te halen was”, staat er gemeld in het jaarverslag. Vergeven deed de bende volgens de officier van justitie niet: Wie de groep dwarszat werd zonder pardon beschoten.

Man overleeft vijf kogels
Het onderzoek begon na een schietpartij in de stad. Een Turkse man kreeg vijf kogels door zijn lichaam, maar bleef in leven. Het slachtoffer weigerde te praten, maar onderzoek wees erop aan dat het ging om een afrekening.

De Turkse man zou verantwoordelijk zijn voor een verloren partij drugs. Het was in Italië ontdekt door de politie en zijn zwager werd daarvoor opgepakt. De justitie wist ondertussen al wie het kopstuk was, maar het verzamelen van bewijs was lastig. In samenwerking met Turkse autoriteiten kreeg de politie het toch voor elkaar. De politie daar ontdekte drugstransport afkomstig uit Nederland.

Naar verwachting start de rechtszaak in 2015. De politie heeft genoeg bewijs om de ‘Meneer X’ te vervolgen: Drie schietpartijen, leiden van een criminele organisatie, vuurwapenbezit en drugshandel.

Bron: omroepbrabant.nl