Turkse bruiloften onzeker door nieuwe Corona-maatragelen

AvatarTurks.nl Redactie

Alle bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dat maakte premier Mark Rutte bekend tijdens een persconferentie.

Het besluit komt na een crisisoverleg tussen Rutte, zorgminister Bruins en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding RIVM over de aanpak van het corona-uitbraak. De maatregelen gelden ten minste tot het einde van deze maand.

“Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast.” staat op Rijksoverheid.nl. Dat geldt onder andere voor concertzalen, theaters, musea, sportclubs en sportwedstrijden.

Dat heeft natuurlijk direct effect op Turkse evenementen als concerten en voorstellingen. Zo zou aanstaande zondag een voorstelling plaatsvinden van Cem Yilmaz in Rotterdam, maar dat gaat mogelijk niet meer lukken. Eerder kondigde Yilmaz al aan dat een voorstelling in Duitsland niet doorgaat.

Bruiloften

Gezien het feit dat Turkse bruiloften honderden tot meer dan duizend mensen trekken, zal het besluit ook een effect hebben binnen de Turkse gemeenschap. En dat gebeurt nu al. De Turks-Nederlandse fotograaf Serdar Ozturk van Ozturk Video zegt dat twee hennafeesten op last van de gemeente per direct zijn geannuleerd. Alle aanewzigen moeten de locaties sluiten en de deuren moeten op slot. In een story op Instagram zegt hij dat ook bruiloften ongetwijfeld geannuleerd moeten worden. “Mocht je een feest hebben, beperk het dan tot 100 mensen” is zijn oproep.

Update: gemeld wordt dat de verantwoordelijkheid bij privé-feesten als bruiloften ligt bij de organisatoren en de gasten. Wel wordt aangeraden om de feesten te beperken tot 100 personen.

Zie zijn story hier of op Instagram: ozturk_video: