Duurste kledingzaak van NL moet collectie inleveren

Turks.nl Redactie

105 stukken kleding van de winkel Karmaloog in de P.C. Hooftstraat zijn in bewaring genomen.

Reden daarvoor is het feit dat deze (deels) bestaan uit leer van krokodillen, pythons en anaconda’s. Het gaat om schoenen, jassen, riemen en rokken.

Karmaloog is opgericht door Nezir Yozgat en Racho Bajadjan. Enkele maanden geleden openden zij een winkel in Amsterdam. Al snel werd het een doelwit van dierenwelzijnorganisaties.

 

Beslag

Leer van beschermde dieren mag enkel verkocht worden als het afkomstig is van dieren die binnen de EU zijn gekweekt, of als het met een invoervergunning binnen de EU is gebracht. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was er concrete informatie dat de herkomst van de kleding illegaal is (bron).

Dinsdag kwam de NVWA in actie, samen met handhavers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er kon niet aangetoond worden dat het leer volgens de regels is verwerkt, waarop de kledingstukken in bewaring zijn genomen. Kunnen ze dit alsnog, krijgen zij de spullen terug. Er is wel een proces-verbaal gemaakt voor overtreding van de Wet natuurbescherming. De officier van justitie bepaalt of het een vervolg krijgt.

Karmaloog

Racho ontkent dat er producten zijn meegenomen door de NVWA, maar bronnen bevestigen aan de media dat het gaat om Karmaloog. Het is de duurste winkel van het land, met prijskaartjes voor jassen van boven de 100 duizend euro. Ze worden geproduceerd van de huiden van exotische dieren.

Twee producten die zijn meegenomen (foto’s door NVWA):