Turkse inwoners Almelo bezorgd om Armeens ‘genocide-monument’

Op 24 april zal er een ‘Armenian Genocide Memorial’ worden onthuld in Almelo. 
Turks.nl Redactie

Gemeenteraadslid Ugur Çete is kritisch over het monument: “Tot nu toe zijn er nauwelijks problemen geweest tussen Armeense en Turkse inwoners van de stad. Ik heb mijn bezorgdheid voorgelegd aan de burgemeester” vertelt hij aan Anadolu Agency.

Het monument is gebouwd zonder toestemming van de gemeente. Het is volgens Çete nooit besproken in de gemeenteraad van Almelo. 


Er wonen ongeveer 2.500 Armenen in Almelo, en zo’n 10% van de inwoners hebben een Turkse achtergrond. Het monument kan zorgen voor onrust tussen de twee groepen, waarschuwt Çete.

Mogelijk gaan Turkse inwoners van de stad stappen zetten tegen het monument. Zij zullen ten minste eisen dat de naam van het monument wordt veranderd, omdat de Armeense kwestie door Nederland niet is erkend als genocide. 

Islamitische Stichting Nederland
Ook de ISN is bezorgd over de ontwikkelingen: “Het monument zal geen positieve bijdrae leveren” melden zij. Vrijdag zal er in moskeeën die zijn verbonden aan de ISN gesproken worden over het onderwerp. Dat zal gebeuren tijdens de wekelijkse preek van de imam.