Turkse jongen dood door politiegeweld

De 22-jarige Ihsan Gürz, de Turkse arrestant uit Beverwijk, is in 2011 toch mogelijk omgekomen door buitensporig politiegeweld. Dat oordeelt dr. D. Spendlove, forensisch medisch specialist in een nieuw rapport, aldus noordhollandsdagblad.nl.
Turks.nl Redactie

Gürz werd op 3 juli 2011 aangehouden bij een Beverwijkse snackbar. Met veel geweld werd hij in een politiebusje gestopt en naar de cel gebracht. Dezelfde nacht overleed Gürz.

Volgens het OM is Gürz overleden aan gebruik van cocaïne en een zwak hart, en zijn de politieagenten onschuldig. De familie van Ihsan verzette zich hiertegen: Heel zijn lichaam is onder sporen van politiegeweld. Ook bleek dat het hart van Ihsan tijdens het eerste onderzoek uit zijn lichaam is gehaald. Daarom kon er geen nieuwe onderzoek plaatsvinden in Turkije.

Het officiële autopsierapport rammelt volgens Spendlove. Hij komt tot een andere conclusie. Sporen van geweld zijn volgens hem duidelijk te zien: “Op elke pagina worden sterke aanwijzingen genoemd voor geweld door de politie. De dood van Ihsan Gürz is ontegenzeggelijk het gevolg van inwerkend, buitenproportioneel geweld op zijn lichaam geweest.”