Turkse miljonair raakt bijstandsuitkering kwijt: klaagt van discriminatie

Turks.nl Redactie

Uit onderzoek bleek dat een Turkse bijstandskoppel uit Gouda ruim een miljoen euro aan vastgoed bezit in Turkije. Daarop werd hun recht op bijstand ingetrokken en moesten zij alles terugbetalen. Zij gingen in hoger beroep omdat ze vonden dat ze gediscrimineerd werden.

Gemeente Gouda schakelde een onderzoeksbureau in om uit te zoeken of de uitkeringsgerechtigden daadwerkelijk recht hadden op een uitkering. Dat zou zijn gebeurd na signalen van fraude.

Het bureau constateerde dat het koppel liefst 21 peperdure onroerende zaken in bezit heeft in Turkije met een huuropbrengst van € 3.636. De totale waarde: bijna 1.1 miljoen euro. De gemeente stopte de uitkering en eiste alles terug. Daarop stapte het koppel naar de rechter. Zij vonden dat er werd gediscrimineerd.

De rechter heeft de zaak onderzocht: er was genoeg aanleiding voor de gemeente om een onderzoek te starten en er was geen sprake van discriminatie. Verder bevestigt de rechter dat het koppel heeft gefraudeerd door de gemeente niet op de hoogte te stellen van onroerende zaken in het buitenland.

Lees hier de uitspraak.