Turkse minister van Buitenlandse Zaken komt naar Nederland

Turks.nl Redactie

Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, komt naar morgen naar Amsterdam voor de Wittenburg Conferentie, het jaarlijkse ministeriële overleg tussen Nederland en Turkije.

Çavuşoğlu zal tot en met vrijdag 12 april blijven in Nederland. De conferentie wordt gehouden sinds maart 2008, waarvan de laatste op Valentijnsdag 2014 plaatsvond in Ankara. De ministers zullen onder andere spreken met elkaar over terreurbestrijding, energie en de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Ook zal Çavuşoğlu aanwezig zijn bij de opening van het Turkse consulaat in Amsterdam, het derde consulaat van Turkije in Nederland naast de consulaten in Rotterdam en Deventer. De Turkse ambassade ligt in Den Haag.

De minister zal vervolgens meeten met vertegenwoordigers van de Turks-Nederlandse gemeenschap en belangrijke namen uit de zakenwereld.

Turkijerel

Het is voor het eerst sinds de diplomatieke crisis tussen de twee landen dat een Turkse minister Nederland bezoekt. Eerder ging minister Blok van Buitenlandse Zaken wel naar Turkije om het einde van de crisis in te luiden.

In maart 2017 wilde Çavuşoğlu naar Nederland komen om campagne te voeren voor het Turkse referendum voor een grondswetwijziging, die de president meer macht zou geven. Turken in Nederland konden daar namelijk ook over stemmen. Volgens de minister zelf ging het slechts om een informatiebijeenkomst.

De Nederlandse regering was hier fel tegen en het kwam uit tot een confrontatie. De landingsrechten van minister Çavuşoğlu werden ingetrokken, waardoor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Nederland niet meer in kon komen. In plaats daarvan bleek Fatma Betül Sayan Kaya, de toenmalige Turkse minister van Familiezaken onderweg naar Nederland vanuit Duitsland.

De autowegen nabij de grens werden gecontroleerd door de politie, maar het konvooi wist via een wisseltruc alsnog bij het Turkse consulaat in Rotterdam te komen. Inmiddels waren honderden Turkse Nederlanders naar het consulaat gegaan om het besluit van de Nederlandse regering te protesteren.

Minister Kaya kon het Turks consulaat niet inkomen door een blokkade van de Nederlandse politie. Op een gegeven moment kwam zelfs de Nederlandse antiterreur-eenheid ter plekke vanwege de mogelijkheid dat de bewakers van de Turkse minister bewapend zouden zijn.

De Nederlandse regering besloot dat de minister terug moest naar Duitsland, waar ze vandaan was gekomen en dat zou desnoods gebeuren door haar auto de grens over mee te slepen. Uiteindelijk besloot Kaya vrijwillig terug te keren naar Duitsland. Diezelfde avond ontstonden rellen bij het consulaat tussen Turkse Nederlanders en de politie waarbij meerdere gewonden vielen.

Zowel de Nederlandse media als de Turkse media zonden de rellen live uit op televisie. Turkije en Nederland verbraken de diplomatieke banden tot op het hoogste niveau en eisten excuses van elkaar. Ook de ambassadeurs van beide landen werden teruggeroepen.

Pas in 2018 sloten beide landen vrede. Inmiddels zijn er weer ambassadeurs uitgezonden en zijn de diplomatieke betrekkingen aangehaald. Beide landen hebben afgezien van hun eis voor excuses.