Turkse moskeeën extra beveiligd

Turkse moskeeën in Nederland worden extra beveiligd na een oproep om islamitische gebedshuizen in brand te steken.
Turks.nl Redactie

Zo worden veiligheidscamera’s ingesteld en worden de gebouwen ‘s nachts beveiligd door vrijwilligers. Dat gebeurt onder andere bij de Selimiye moskee in Enschede, meldt rtvoost.nl.

Er is onrust ontstaan binnen de islamitische gemeenschap in Nederland nadat drie moskeeën in brand werden gezet in Zweden. Op Facebook hebben PVV-gerelateerde pagina’s oproep gedaan om hetzelfde in Nederland te doen. Er is aangifte gedaan tegen de oproepen. Ook moskeebezoekers maken zich zorgen over hun veiligheid.

Vuurwerk
Paar weken geleden is met zwaar vuurwerk een raam van de Selimiye moskee opgeblazen. Ook waren dreigbrieven binnengekomen, waaronder een baksteen waar een brief aan was vastgemaakt. “Tot twaalf uur ‘s avonds zijn er mensen in het gebouw, daarna rijden vrijwilligers ‘s nachts langs om te kijken of alles rustig is”, verklaart bestuurslid Ahmet Kemaloglu van de Selimiye Moskee in Enschede.

Respect voor het geloof
De dreiging heeft waarschijnlijk te maken met de terreurbeweging IS. Het bestuur van de Selimiye moskee benadrukt dat zij als burgers van Turkse komaf absoluut niet achter de ideologie van IS staan. “Er zijn altijd mensen die dit niet begrijpen, maar onze relatie met de buurt is gelukkig goed”, zegt Kemaloglu.