Turkse Nederlander (68) riskeert zes maanden cel om uitkering

Turks.nl Redactie

Een Turkse Nederlander uit Zaandam riskeert een celstraf van zes maanden in verband met het onterecht ontvangen van een uitkering. Dat meldt nhnieuws.nl.

Volgens Gemeente Zaanstad ontving de vrouw tussen 2008 en 2018 een uitkering terwijl ze in bezit was van een appartement in Turkije. Het gaat in totaal om een bedrag van €175.000 die ze zou moeten terugbetalen.

De vrouw geeft aan dat ze in 2002 de woning op haar naam had gekregen, maar dat zou maximaal voor een maand het geval zijn. De broer van de vrouw heeft het appartementencomplex laten bouwen in Turkije. Toen hij in 2002 relationele problemen kreeg, heeft hij de appartementen op naam van verschillende familieleden laten zetten. Ook de dochter van de vrouw kreeg een appartement op haar naam.

De vrouw kan niet lezen en schrijven en wist niet dat het nog steeds op haar naam stond. Haar advocaat geeft aan dat de vrouw vrijwel nooit in Turkije is geweest. Haar broer geeft aan dat ze nooit huur heeft ontvangen en er nooit heeft gewoond; ze had niet eens een sleutel.

De 68-jarige vrouw kan nu maar net rondkomen en lijdt aan verschillende ziektes.  Volgens de officier van justitie had ze mensen in haar omgeving om hulp moeten vragen. “Dat ze dat heeft nagelaten had als risico een hogere uitkering te ontvangen dan waar ze recht op had.” De eis is een celstraf van zes maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De uitspraak volgt over twee weken.