Turkse Nederlander bedreigd na foute foto in opsporingsbericht politie

Turks.nl Redactie

In het opsporingsprogramma Bureau Brabant werd een foto van een Turkse Nederlander in beeld gebracht. Daarbij werd door de politie gezegd dat hij verdacht wordt van het zwaar mishandelen van een 73-jarige man. Hij zou de man onder meer een schedelbasisfractuur hebben toegebracht.

Een dag later blijkt dat de politie de verkeerde beelden heeft uitgezonden. Nu durft de Tilburger niet meer over straat. Hij heeft zware bedreigingen over zich heen gekregen.

De foto waarbij de jongen duidelijk en herkenbaar te zien is, zou zijn uitgezonden te zijn na een lang onderzoek. Zo zou de mishandeling in augustus 2017 hebben plaatsgevonden. Sailliant detail: toen was de Turkse Nederlander met de hele familie op vakantie in Turkije.

“Maar de gevolgen voor dit ‘foutje’ zijn enorm”, vertelt de familie aan Omroep Brabant.

“We schrokken heel erg toen we de beelden zagen”, zegt een familielid. “De hele familie was even helemaal doorgedraaid. We wisten niet wat we moesten doen. Niemand wil dat je zoon of neef zo in het nieuws komt.”

Geen oproep

De politie deed geen oproep aan de Turkse Nederlander om zich te melden, maar kozen voor een directe oproep aan alle kijkers. ‘Deze jongen wordt nu gezocht in verband met de zware mishandeling van de 73-jarige man’, zei een politiewoordvoerder in de uitzending terwijl de foto van geruime tijd duidelijk in beeld staat.

De beelden die later online verschijnen, worden door honderden mensen gedeeld. “De meeste mensen kennen ons hier in Tilburg wel. Dat is het moeilijke: iedereen kijkt je nu raar aan. Dat doet je echt pijn in het hart”, zegt het familielid.

En dat niet alleen. De jongen kreeg heel wat zware dreigementen over zich heen, zoals: ‘Je moet hem zelf van de trap gooien’, ‘Hij moet terug naar zijn eigen land’ en ‘Je moet hem door zijn kop schieten’.

Door deze reacties durft hij nu niet meer over straat. Hij is bang om buiten te fietsen of met vrienden af te spreken. Hij moet weer naar school en dat vindt hij moeilijk. Iedereen heeft namelijk de beelden gezien dat hij het zou hebben gedaan.

De rectificatie is maar een paar keer gedeeld. De politie heeft ons geadviseerd om de brief van hun, waarin staat dat hij het niet heeft gedaan, maar mee te nemen.”

‘Abusievelijk zijn twee foto’s verwisseld en is de verkeerde foto bij Bureau Brabant getoond’, zo staat in de officiële verklaring van de politie. De politie heeft daarnaast hun oprechte excuses aangeboden aan de familie.

Juridische stappen

De familie heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en zal zo snel mogelijk uitzoeken welke juridische stappen ze kunnen en gaan zetten.