Turkse Nederlander doet aangifte tegen consulaat Rotterdam

De Turkse Hagenaar Erdal Akbaba heeft aangifte gedaan tegen medewerkers van het Turkse consulaat in Rotterdam. Hij zegt te zijn mishandeld door de medewerkers en hier letsel aan hebben overgehouden.

Akbaba is 18 dagen arbeidsongeschikt verklaard, volgens het doktersrapport dat hij heeft laten zien aan BBC Türkçe. De Turkse Nederlander zegt dat hij door pepperspray bijna blind werd.

Erdal Akbaba runt een winkel in Den Haag en ging afgelopen dinsdag naar het Turks consulaat in Rotterdam om de geboorte van zijn nieuwgeboren kind aan te geven.

Eerder ging hij al naar het consulaat, maar moest terugkeren omdat er een technische storing was ontstaan bij het consulaat. Afgelopen dinsdag ging hij voor de tweede keer met zijn vrouw en twee kinderen om de geboorte van zijn baby aan te geven.

Akbaba moest ruim 4 uur wachten, omdat er alweer een technische storing zou zijn ontstaan. De Turkse Hagenaar zegt dat hij op een gegeven moment naar een medewerker zou zijn gegaan, omdat zijn baby lastig werd. Hij kreeg als antwoord: “Er is een technische storing, wat begrijp je hier niet aan?”.

Erdal Akbaba bleef echter aandringen op het document dat hij nodig had en er laaide een discussie op. Op een gegeven moment zou de medewerker achter de balie op de noodknop hebben gedrukt, waarop beveiligers tevoorschijn kwamen.

“Wat gebeurt er lan!”, zouden de beveiligers hebben geschreeuwd tegen Akbaba. Daarop zou de man boos hebben gerageerd: “Hoe bedoel je ‘lan’, praat normaal met me!”, waarop hij een klap kreeg van een medewerker en pepperspray kreeg.

Hij zegt toen zich te hebben verdedigd, waarop vier medewerkers hem zouden hebben gevloerd. Hij zegt dat hij helemaal niks kon doen op de grond, terwijl hij werd geschopt, geslagen en klappen kreeg met een knuppel.

Volgens zijn verhaal probeerden veel omstanders hem te helpen. Op dat moment belde zijn vrouw de Rotterdamse politie, die snel ter plekke kwam. Toen de politie aankwam, werd Akbaba het consulaat uit gegooid.

In de ambulance zouden zorgverleners gezegd hebben dat als ze niet tijdig hadden ingegrepen, hij blind zou kunnen worden. De politie bevestigt het verhaal aan BBC Türkçe.

“De verantwoordelijken zullen hiervoor boeten voor de rechter. Ik laat het niet hierbij”, zegt Akbaba. De Turkse Hagenaar heeft via zijn advocaat aangifte gedaan tegen de medewerkers van het consulaat.

Turkijerel

Erdal Akbaba was in 2017 ook bij het consulaat om te demonstreren tegen het verbod van de Nederlandse regering om de Turkse minister van Familiezaken te laten spreken in Rotterdam.

Hij zegt altijd trouw te zijn aan zijn moederland en zijn volk. Het consulaat heeft nog niet gereageerd op vragen van BBC Türkçe.