Turkse Nederlander (21) dreigt uitgezet te worden naar Turkije

Turks.nl Redactie

Mert Sarıçiçek uit Almelo dreigt te worden uitgezet naar Turkije. De 21-jarige voetballer van Oranje Nassau uit Almelo hoopte donderdag bij een bezoek aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Zwolle een verblijfsvergunning te krijgen, maar in plaats daarvan werd hij gearresteerd.

Mert kwam op zijn zesde naar Nederland. Hij spreekt niet goed Turks. Wanneer hij wordt uitgezet naar Turkije dreigt hij direct te worden opgepakt om zijn militaire dienstplicht te vervullen. ,”Wat mij het meest pijn doet, is dat ik de vrouw van mijn leven hier achter moet laten, mijn familie en mijn vrienden… Alles wat ik hier heb bereikt en heb opgebouwd moet ik achter mij laten voor Turkije waarmee ik helemaal niks heb”, schrijft hij.

De Turkse Nederlander zegt verder dat hij sinds hij in Nederland woont maar drie keer in Turkije is geweest: “Dat is hetzelfde als een Nederlander die drie keer naar Turkije op vakantie gaat en dat Turkije dan zijn land van herkomst wordt.”

Mert diende tot nu toe drie verzoeken in voor een verblijfsvergunning. Elke keer werden deze afgewezen. Donderdag ging hij opnieuw voor een gesprek naar de IND: “We waren in volle vreugde want we wisten zeker dat ik dit keer mijn vergunning voor verblijf zou ontvangen, omdat mijn vriendin voldoet aan alle voorwaarden”, schrijft hij. Het tegendeel bleek.

Petitie

Inmiddels is op internet een petitie gestart om Mert te steunen in zijn procedure om een verblijfsvergunning te bemachtigen. Deze kan worden getekend op Petitie24.com. De petitie is opgezet door Janniek Bruins, de 21-jarige vriendin van Mert uit Raalte, met wie hij sinds het begin van dit jaar samenwoont. In haar verhaal schrijft ze dat de hele familie van Mert een verblijfsvergunning heeft, alleen hij niet.

Mert kwam in 2003 samen met zijn moeder en zus vanuit Turkije naar Nederland. Hij rondde hier de basisschool en de middelbare school af. “Mert is een aanwinst voor onze maatschappij”, schrijft Janniek. De petitie is inmiddels meer dan 2 duizend keer ondertekend.

  • Loading...