Turkse Nederlander ontslagen na vakantie naar Turkije

AvatarTurks.nl Redactie

Een Turkse Nederlander die werkte bij een gevangenis in Zutphen, is ontslagen omdat hij op vakantie ging naar Turkije en daarover loog. Dat meldt salarisnet.nl.

De man ging op vakantie naar Turkije terwijl het een oranje gebied was. Volgens werkinstructies van de gevangenis moest de man 14 dagen onbetaald in quarantaine, maar besloot om direct weer te gaan werken en te liegen over zijn vakantiebestemming: hij zou zijn geweest naar Kreta en Rhodos, waar code geel gold.

Een collega weet echter de waarheid en attendeert zijn leidinggevende. De vakantieganger blijft ontkennen en laat zelfs vluchtgegevens zien van een vlucht tussen Düsseldorf en Rhodos. Dat zorgt voor meer vragen en wordt het Bureau Integriteit ingeschakeld om uit te zoeken waar de man op vakantie is geweest. Ondertussen is hij geschorst.

De man meldt zich via de bedrijfsarts ziek wegens ‘concentratieproblemen’ en biecht een dag later op dat hij in Turkije is geweest. Hij loog omdat hij door de verplichte quarantaine over 14 dagen loon zou missen. De valse vluchtgegevens vond hij op internet. Hij schaamt zich ervoor en wil weer terug aan het werk.

Van terugkeer is er echter geen sprake. Hij krijgt te horen dat hij na een dienstverband van 30 jaar wordt ontslagen wegens ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer’. De man beweert dat dit een eenmalig incident was waarbij hij handelde onder ‘enorme stress’ en zou hij ook niet ontslagen mogen worden wegens ziekte. De rechter trapt daar echter niet in: er is geen sprake van een opzegverbod. De bedrijfsarts concludeerde namelijk dat zijn klachten voortkwamen uit het arbeidsconflict. Het gedrag van de werknemer is ‘ontoelaatbaar’, vooral omdat hij valse documenten heeft aangeleverd.

De man is ontslagen zonder transitievergoeding.