Turkse Nederlander opdrachtgever gijzeling Kiraz

De mogelijke opdrachtgever van de gijzeling van aanklager Selim Kiraz, is een Turkse Nederlander.
Turks.nl Redactie

Dat meldt de Turkse krant Sabah.

De verdachte, Erdal Ü., zou leven in Roosendaal. De gijzeling eind maart had een fatale afloop, met drie doden als gevolg: De twee leden van de DHKP-c en de aanklager. Kiraz was actief in de zaak Berkin Elvan.

Erdal Ü. is gearresteerd door de Italiaanse antiterreurpolitie terwijl hij op vakantie was in het land. Turkije heeft het land gevraagd om uitlevering van de 45-jarige verdachte, maar dat werd niet geaccepteerd. De Italiaanse autoriteiten lieten hem vrij, waarop hij vluchtte naar Oostenrijk. 

Ü. is al langer bekend bij de Turkse politie als lid van de extreemlinkse DHKP-c. Hij was volgens Sabah betrokken bij aanslagen met molotov-cocktails in 1994 op een universiteit en een bank in Ankara. Na de acties sloeg hij op de vlucht.

Twintig jaar geleden had Turkije een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Erdal, maar toch kon hij vrij leven in Nederland.  Nederland trekt al langer kritiek uit Turkije, omdat het land vindt dat de Nederlandse overheid vermeende DHKP-c’ers beschermt en niet uitlevert. Op social media is Erdal bekend als kunstenaar. Zijn laatste update was op 14 januari.