Turkse Nederlander overleden na Butt Lift-operatie in Turkije

Turks.nl Redactie

Een vrouw uit Nederland is maandag in Turkije overleden nadat zij een Brazilian Butt Lift-operatie had ondergaan. Bronnen melden aan Turks.nl dat het gaat om een Turkse Nederlander.

Bij de genoemde ingreep wordt de bil vergroot met lichaamseigen vet. “We betreuren de situatie enorm”, vertelt een woordvoerder van Bodylab Istanbul tegen RTL Nieuws. De organisatie begeleidt Nederlanders die in Turkije een cosmetische operatie willen ondergaan.

De operatie, waarbij vet uit het lichaam wordt weggezogen en in de billen wordt teruggeplaatst, staat bekend als riskant. Vorig jaar overleed een 39-jarige Nederlandse vrouw aan complicaties na de operatie.

De arts die de vrouw in Istanbul opereerde, zegt tegen RTL dat tijdens de operatie zelf alles in orde leek. “Alle indicaties, de hartslag, de ademhaling, waren in orde. Daarna is het fout gegaan.” Hij denkt aan complicaties na de ingreep: “Ik denk dat het een complicatie is geweest die we van tevoren niet hebben kunnen incalculeren.”

Nederlandse Beroepsverenigingen hebben herhaaldelijk voor de ingreep gewaarschuwd. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) wezen er in 2018 al op dat 1 op de 3000 behandelde patiënten overlijdt.

Uit internationaal onderzoek bij overleden patiënten bleek volgens de vakverenigingen dat er vaak vetpropjes (embolieën) in het hart en/of de longen worden gevonden. Door zulke propjes kan de bloedtoevoer worden afgesneden. Of dit bij de Nederlandse vrouw is gebeurd, is onduidelijk. Volgens RTL zal er nog een autopsie op haar lichaam plaatsvinden.