Turkse Nederlander sinds maand vast in Turkije

Een Turkse Nederlander uit Amsterdam zit sinds 1 mei vast in Turkije. Dat meldt AT5.nl.
Turks.nl Redactie

De 23-jarige Anil Sayar wilde op De dag van de Arbeid demonstreren op het Taksimplein, wat door de overheid is verboden. Het plein werd afgesloten door veel politiemacht en uiteindelijk werden er 200 mensen gearresteerd.

De familie van Anil vreest ervoor dat hij nog een hele tijd vastgehouden zal worden. 

Anil vertrok eind april met een groep vrienden naar Turkije. De dag van de Arbeid is een nationale feestdag in Turkije dat op vele locaties uitbundig wordt gevierd. Echter was het verboden om een betoging te houden op het Taksimplein, een plein dat heilig is voor vooral linkse groeperingen in Turkije.

Honderden betogers negeerden het verbod en wilden de politiebarricades doorbreken om alsnog op het plein te komen. 200 mensen werden daarbij opgepakt, waaronder de Amsterdamse Anil.

De advocaat van Anil verwacht dat hij wordt vrijgesproken. Toch is er kans dat het Turkse Openbaar Ministerie het proces zal rekken waardoor hij langer vast blijft. Vandaag zal zijn familie en vrienden demonstreren in Den Haag voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij willen dat de Nederlandse overheid druk uitoefent op Turkije zodat hij snel vrij komt.

  • Loading...