Turkse Nederlander veroordeeld tot 20 jaar cel om verkrachting en moord op Milica van Doorn

Turks.nl Redactie

De Turks-Nederlandse Hüseyin A. is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het verkrachten en vermoorden van de 19-jarige Milica van Doorn, in 1992 in Zaandam. De man werd vorig jaar opgepakt dankzij een DNA-onderzoek onder Turkse Zaandammers.

Hüseyin A. komt uit Kırşehir in Turkije en heeft decennia lang gezwegen over de daad. Hij is al die tijd getrouwd geweest en heeft vier kinderen gekregen.

A. was een van de weinige Turkse Zaandammers die vorig jaar niet reageerde op het verzoek van de politie om DNA af te staan. Zijn broer deed dat echter wel, waardoor zijn naam boven water kwam.

De 48-jarige Turkse Nederlander houdt nog altijd vol dat hij onschuldig is. Hij zou haar niet hebben vermoord. En het sperma dat in het meisje is gevonden? Hij had een seksuele relatie met haar, beweert hij. Dat vond de rechter niet geloofwaardig.

A. zelf was niet in de rechtszaal in Alkmaar vandaag. Hij was wel naar de rechtbank vervoerd, maar veranderde op het laatste moment van mening. Zelfs zijn advocaat kon hem niet overhalen.

Milica van Doorn, net geslaagd voor haar havo-examen, was in nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam op weg van een feestje naar huis. Ze ging lopen omdat de bussen niet reden vanwege Pinksteren. Volgens het OM is ze onderweg Hüseyin A. tegen het lijf gelopen, die haar verkrachtte en vervolgens met ‘excessief geweld’ om het leven heeft gebracht.

De jonge vrouw was verschillende keren gestoken en haar keel was doorgesneden. Haar lichaam werd door een pastoor gevonden in een vijver in de wijk Kogerveld.

In het onderzoek werd gevraagd DNA-materiaal af te staan aan 133 mannen met een Turkse achtergrond. Ze kwamen uit Kogerveld of hadden daar op de één of andere manier een binding mee. Twee mannen weigerden mee te werken, onder wie Hüseyin A.

In het DNA-profiel van zijn broer waren overeenkomsten ontdekt met het spermaspoor dat gevonden was in het lichaam van de scholiere. De verdachte moest bij zijn aanhouding alsnog DNA afstaan. Toen was er een 100 procent-match.