Turkse Nederlander wint belangrijkste Nederlandse literatuurprijs

Turks.nl Redactie

Murat Işık (40) heeft de Libris Literatuur Prijs van 2018 gewonnen met zijn boek Wees onzichtbaar. De jury noemt de roman “universeel, beklemmend en diep menselijk”.

“Işık trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen”, zegt de jury in haar rapport. De ruim honderd hoofdstukken die het boek telt, zijn rijk “aan krachtige details en treffende observaties”.

“Deze prijs draag ik op aan de Bijlmer”, zegt Işık als hij de prijs in ontvangst neemt. “De wijk van mijn kinderjaren. Nu eens kleurrijk en warm, dan weer grijs en kil. Een belangrijk personage in mijn roman en een plek waar ik in mijn dromen nog altijd ben.”

Volgens de jury is Işık “een meesterlijke verteller”. “Met schijnbaar speels gemak wekt Isik uiteenlopende personages tot leven, wisselt hij op overtuigende wijze naargeestige scènes af met opbeurende en geeft hij zijn vertelling ritme en dynamiek.”

De jury noemt Wees onzichtbaar “een afwisselend grappige, ontrustende en tot empathie nodende roman over migratie en opgroeien in Nederland”.

Het boek

De roman speelt zich af in de Bijlmer van de jaren ‘80 en gaat over een Turks gezin dat daar een overlevingsstrijd voert.

Net als de auteur zelf groeit hoofdpersoon Metin op in de Bijlmer. Hij moet zich staande houden in een onveilige wereld, terwijl de wijk steeds verder verloedert, hij op de middelbare school gepest wordt en zijn vader tiranniek gedrag vertoont.

 

Libris Literatuurprijs

De Libris Literatuurprijs is, samen met de BookSpot Literatuurprijs (voorheen ECI Literatuurprijs) de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. Isik werd gekozen uit de zes laatste genomineerden. Hij wint met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

  • Loading...