Turkse Nederlanders die moordaanslag wilden plegen op Erdoğan jaren gevolgd door AIVD

Turks.nl Redactie

Twee Turkse Nederlanders zitten vast in Athene, omdat ze een aanslag op president Erdogan zouden hebben willen plegen. De AIVD hield de twee al jaren in de gaten, meldt het AD uit eigen onderzoek.

Een terreurcel van 9 leden van DHKP-C, waaronder twee Turkse Nederlanders, werden op 28 november 2017 opgepakt in de Griekse hoofdstad Athene. Het ging onder andere om Anıl Sayar (25) uit Amsterdam en Burak Ağarmış (23) uit Eindhoven.

Volgens de Griekse veiligheidsdiensten zouden de negen zouden zich opsplitsen in drie groepjes, en zich opstellen langs de route van het konvooi van Erdogan in het centrum van Athene. Op het moment dat de auto passeerde, zouden twee groepjes het konvooi van weerszijden onder vuur nemen. Het derde zou de auto van de president te lijf gaan, om het werk af te maken.

Arrestatie

Het plan mislukte echter. Maar hoe? Eind november zag een agent in de Atheense wijk Kallithea een beruchte Turkse terrorist, tegen wie een arrestatiebevel liep. De Griekse politie legde een link met het aanstaande bezoek van Erdogan aan de stad en besloot de activist te volgen. Zo ontdekten ze dat hij op diverse plekken in de wijk andere Turkse activisten ontmoette. Toen daar ook nog eens een Turkse Nederlander bij bleek te zitten die in eigen land al eens een incident had veroorzaak tijdens een staatsbezoek van Erdogan, besloot de politie de negen op te pakken.

De Turkse Nederlanders zijn geen onbekenden voor de Nederlandse veiligheidsdiensten. Die houden het duo in ieder geval al in de gaten sinds 21 mei 2013, de dag dat Recep Tayyip Erdoğan een bezoek aan Nederland brengt. Anıl gaat met medestanders en een spandoek naar Den Haag, waar Erdoğan een ontmoeting heeft met premier Rutte. Als het Turkse konvooi op het Binnenhof arriveert, gooit Anıl een lege fles naar een auto in het konvooi van de president. De politie pakt drie mensen op voor de ordeverstoring, waaronder Anıl Sayar.

Toentertijd studeerde Anıl rechten in Amsterdam, maar werd steeds politiek actiever en ging zich steeds meer bezighouden voor DHKP-C, een terreurbeweging die streeft naar een communistisch Turkije. Vier jaar geleden ontmoetten Anıl en Burak elkaar. Burak zou in zijn late tienerjaren ook steeds politiek actiever worden.

De twee organiseren demonstratie’s en zamelen geld in om terrorisme-activiteiten van DHKP-C te financieren. In 2015 wordt Sayar gearresteerd in Istanbul voor het bijwonen van illegale 1 mei-demonstraties. Hij komt vrij na enkele weken. Inmiddels volgt de AIVD de twee. Volgens de AIVD wil DHKP-C aanslagen vanuit Nederland plegen.

Op 1 februari 2013 pleegde de DHKP-C een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara. Daarbij kwam een beveiliger om het leven. Twee andere beveiligers en een journalist raakten gewond. De opdracht voor die aanslag zou uit Nederland zijn gegeven.

In juli 2017 zet de AIVD Burak, Anıl en nog twee andere DHKPC-terroristen op de Nationale Terrorismelijst. Daardoor wordt hun bankrekening geblokkeerd. De twee zijn dan echter al gestopt met hun studie en voortvluchtig. In november 2017 gaan ze naar Griekenland. Midden december publiceerde Turks.nl als eerst dat Turkse Nederlanders waren in de terreurcel die de moordaanslag wilde plegen. Het nieuws werd door alle grote media gedeeld.