Turkse Nederlanders geven massaal gehoor aan oproep om DNA af te geven

Turks-Nederlandse inwoners van Zaandam hebben massaal gehoor gegeven aan het verzoek van politie om DNA af te staan voor het onderzoek naar de moord op Milica van Doorn (19) uit 1992. Ook zijn interessante tips bij de politie binnengekomen. Dat meldt Noordhollands Dagblad.

Twee weken geleden kregen 133 Turks-Nederlandse mannen een brief thuis met het verzoek om dna af te staan voor grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Ze zijn daarna ook persoonlijk bezocht. De recherche vermoedt dat de moordenaar van de tiener die in Zaandam verkracht en doodgestoken werd, destijds in de wijk Kogerveld woonde of er af en toe kwam. Van een spermaspoor dat op haar lichaam zat, is een profiel van de dader gemaakt.

Inmiddels hebben 121 van de 133 benaderde mannen wangslijm afgestaan. Nog een aantal heeft toegezegd. Uiteindelijk zal er slechts hoogstens een handjevol ‘weigeraars’ overblijven. Alleen mannen met een Turkse achtergrond werd gevraagd om dna, omdat een getuige destijds een Turks uitziende man zag en uit het dna-profiel bleek dat er sprake is van man met een Turkse achtergrond.

“De koppels politiemensen die langsgegaan zijn bij de mensen werden hartelijk ontvangen. We merken dat de persoonlijke benadering zeer gewaardeerd wordt. De bereidwilligheid bij de doelgroep is enorm”, zegt woordvoerster Petrie Koenen van de politie Noord-Holland.

Nieuwe aandacht voor het moordonderzoek heeft 61 tips gegenereerd. Er zitten volgens de politie een paar interessante bij. Die worden nagelopen.

De politie kan door het dna-verwantschapsonderzoek meteen bij de vermoedelijke dader uitkomen, maar ook een verwante van deze man kan in beeld komen. Via de verwante is de daadwerkelijke dader op te sporen. Mensen die weigeren dna af te staan zijn niet meteen verdachte.

De afgenomen dna-monsters worden vergeleken met het dna-profiel van de vermoedelijke dader. Als er een directe match is, kan er al binnen enkele weken uitsluitsel komen. Als er onderzoek gedaan moet worden via verwachten, kan het maanden duren. Het afgenomen DNA wordt na het verwantschapsonderzoek vernietigd