Turkse Nederlanders ontkennen moordplan Erdoğan

By | Binnenland

Twee Turks-Nederlandse DHKPC-terroristen, die nog altijd vastzitten in Athene, ontkennen dat zij van plan waren om de Turkse president Erdoğan te vermoorden.

Anıl Sayar (25) uit Amsterdam en Burak Ağarmış (23) uit Eindhoven werden in november vorig jaar gearresteerd in Athene, vlak voordat de Turkse president een bezoek aan die stad zou brengen. Ze zouden lid zijn van de Turkse terroristische groepering DHKP-C, en van plan zijn geweest om met zeven anderen een moordaanslag op Erdoğan te plegen.

“Mijn cliënten ontkennen die beschuldigingen”, zegt hun Griekse advocaat Ioanna Kourtovik tegenover het AD. Ze wil voor het eerst reageren op de verdenkingen. Volgens haar waren ze als toeristen in Griekenland. Ze ontent het moordplan en beweert dat er geen enkel bewijs voor is gezien. Ook beweren ze geen lid van van DHKP-C.

Een extreem-linkse beweging pleit op social media voor hun vrijlating.

Avrupa Dev-Genç Tutsakların Mektup adresleri:Avrupa Dev-Genç Tutsaklarına Özgürlük!Betül VARAN:Burhaniye T Tipi…

Gepostet von Avrupa Dev-Genç am Freitag, 2. Februar 2018

Hun rechtszaak dient waarschijnlijk pas eind 2018 en het Griekse Openbaar Ministerie wil dat ze tot de zitting vast blijven zitten.

Volgens ingewijden vermoedt de AIVD dat de twee werden gebruikt om de Nederlandse tak van DHKP-C overeind te houden, onder meer door geld in te zamelen voor de organisatie en bijeenkomsten te houden. Al in 2016 deed de AIVD een ambtsbericht uit naar de burgemeester van Rotterdam, om hem te wijzen op activiteiten in een pand waar de twee bijeenkwamen met gelijkgestemden.

Een jaar later werden ze op de sanctielijst terrorisme gezet. De AIVD vermoedt al jaren dat DHKP-C, dat (zelfmoord)aanslagen pleegt in Turkije, probeert in West-Europese landen afdelingen overeind te houden. De terreurorganisatie zou vanuit Nederland door willen gaan met het plannen van aanslagen.

 • Tarkan koopt huis voor zijn dochter

  Tarkan heeft een nieuw huis gekocht in Istanbul voor zijn...

  Harvard-academicus de mist in bij eerste vraag

  Een Turkse academicus die werkt als onderzoeker bij...

  Sibel Kekilli: ik word gediscrimineerd

  Na Özil, klaagt ook de bekende Duits-Turkse actrice Sibel...

  Zware straf voor Canan Karatay

  De bekende Turkse dokter Canan Karatay wordt gestraft om...

  Nederlandse actrice is nieuwe gezicht Turkish Airlines

  In de nabije toekomst zien we een Nederlandse naam als het...

  Ceceli geboycot door Turkse media

  De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...