Turkse ondernemer bedreigd door Joodse gemeenschap in Nederland

Turks.nl Redactie

Op YouTube is een video opgedoken waarin iemand met een masker van de hackersgroep Anonymous bedreigingen uit richting de Turkse ondernemer Ayhan Şahin uit Deventer.

De ondernemer heeft onlangs samen met een partner de laatste synagoge van de stad gekocht om er een ‘foodhall’ van te maken.

De Joodse gemeenschap werd meegedeeld dat ze het gebouw mogen blijven gebruiken, mits ze een ‘commercieel’ tarief betalen, maar dat kunnen ze niet. Daarom worden ze het gebouw uitgezet.

De anonieme persoon in het filmpje, vermoedelijk iemand uit de Joodse gemeenschap in Deventer, laat weten dat het zover niet gaat komen:

“De Deventer Joden moeten maar elders hun heil zoeken, volgens de uitbater. Maar luister nog een keer goed en laat ons duidelijk zijn: dit gaat niet gebeuren. Het is de enige logische oplossing om alle verstoorde levens recht te doen. Is dit duidelijk genoeg? Dat zal blijken.”

De politie van Deventer ziet echter niet genoeg reden tot onderzoek, omdat er niet echt duidelijk dreigende taal zou zijn uitgeslagen:

“Uiteraard hebben wij het intern bekeken en we kunnen ons voorstellen dat het bedreigend overkomt”, laat politiewoordvoerster Nanda Redder weten aan de Stentor.

“Als we echter binnen de kaders van de wet er naar kijken wordt er geen concrete dreiging gedaan richting de persoon. Er wordt alleen in stevige taal gezegd dat ze dit niet laten gebeuren. Dit filmpje is voor ons op dit moment geen aanleiding om een onderzoek te starten.”

De video: