Turkse oud-minister van Familiezaken komt naar Nederland

Turks.nl Redactie

Fatma Şahin, de Turkse oud-minister van Familie- en Sociale Zaken en huidig burgemeester van de grootgemeente Gaziantep, komt naar Nederland in het kader van Internationale Vrouwendag.

Het evenement wordt georganiseerd door UETD Nederland, de Nederlandse afdeling van de Union of European Turkish Democrats, een Turks-Europese organisatie.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1765248766872965&set=a.298022456928944.74777.100001635774587&type=3&theater

Ze zal spreken over de families die slachtoffer zijn geworden van terreur en de rol van de vrouw in terreurbestrijding. Het evenement begint om 19:00 uur op 10 maart in de Deventer Merkez Camii Moskee, aan de Smyrnadwarsstraat 2 in Deventer.

Şahin zat van 2002 tot en met 2014 in het Turkse parlement. Tussen 2011 en 2013 was ze minister van Familie- en Sociale Zaken. Sinds 2014 is ze burgemeester van Gaziantep, de grootste stad aan de grens met Syrië.

Turkijerel

Een jaar geleden leidde een bezoek van de Turkse minister van Familie- en Sociale Zaken aan Nederland tot een diplomatieke rel. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam weigerde minister Fatma Kaya, omdat ‘de de komst een risico voor de openbare orde zou vormen’. Ze werd Nederland uitgestuurd. Bij rellen tussen Turkse Nederlanders en de ME, die volgden op het incident, vielen meerdere gewonden. Sindsdien hebben beide landen de ambassadeurs teruggetrokken en wordt er niet gesproken op het hoogste niveau.

Dubbele maat

Afgelopen maand kwamen twee Egyptische generaals en een Egyptische parlementariër van het militair regime naar Amsterdam om te vertellen over de successen van het regime. De bijeenkomst was georganiseerd in verband met de Egyptische presidentsverkiezingen van eind maart. Geen enkel groot nieuwsmedium publiceerde erover, noch spraken Tweede Kamerleden erover of was de burgemeester van oordeel dat het evenement een risico was voor de openbare orde.

Ondanks dat er nooit bewijs werd geleverd voor de bewering dat de komst van de Turkse minister een risico zou vormen voor de openbare orde, werd de komst van de minister breed uitgemeten in de media, spraken Tweede Kamerleden erover, sprak het kabinet erover en werd de komst uiteindelijk verboden door de burgemeester en werd minister Kaya onder dwang het land uit gestuurd.

In de eerste instantie was het aantal verwachte bezoekers enkele tientallen Turkse Nederlanders voor een toespraak over het referendum voor een grondwetswijziging in Turkije. De zaak kreeg echter steeds meer aandacht, toen de landingsrechten voor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken werden ingetrokken, die het in de praktijk zo goed als onmogelijk maakte voor hem om naar Nederland te komen.

Als reactie kwam de Turkse minister van Familie- en Sociale Zaken, die voor eenzelfde toespraak in Duitsland was met de auto naar Rotterdam. Toen ook zij werd ingesloten, gingen honderden Turkse Nederlanders naar de omgeving van het Turkse consulaat, waar de Turkse minister was ingesloten en werd gedwongen Nederland te verlaten.

Dezelfde maatregelen werden niet toegepast voor vertegenwoordigers van een land met een militair regime, waar de grootste tegenstander van de zittende president een aanhanger is van de president zelf.