Turkse verkiezingen begonnen in Nederland

Na onze zuiderburen mogen nu ook wij stemmen voor de Turkse parlementsverkiezingen in Nederland! Alweer! 
Turks.nl Redactie

In Duitsland, Frankrijk en België mochten burgers met een Turkse nationaliteit al stemmen sinds 8 oktober.

Zondag 25 oktober is de laatste dag om te stemmen voor Turken in het buitenland. Net als bij de vorige verkiezingen hoeft er geen afspraak worden gemaakt om te gaan stemmen. Een Turks identiteitsbewijs is voldoende. De stemlocaties zijn doordeweeks dagelijks open van 10.00 tot 19.00 en in het weekend van 10.00 tot 21.00.

Deze verkiezingen zijn een gevolg van mislukte coalitiegesprekken afgelopen zomer. Afgelopen zomer haalde de AKP voor het eerst geen absolute meerderheid en moest een coalitie vormen. De gesprekken liepen echter uit op niets.

Daardoor schreef president Erdogan nieuwe verkiezingen uit, wat resulteerde in vervroegde verkiezingen. Turken in het buitenland mogen eerder stemmen dan de Turken in Turkije zelf. In Turkije wordt er gestemd op 1 november.

Vorige verkiezingen lukte het AKP de eerste partij te worden in Nederland. CHP werd tweede, MHP derde en HDP werd vierde. Volgens de peilingen zal er niet veel veranderen in de stemmen: HDP zal weer de verkiezingsdrempel halen en AKP zal weer niet de absolute meerderheid behalen. De grote vraag blijft of dit keer de gesprekken succesvol zullen verlopen.

Verschil met vorige verkiezingen
Sinds 2014 is dit de derde verkiezing waarbij ook Turken in het buitenland mochten stemmen. Buitenlandse Turken mochten voor het eerst stemmen tijdens de eerste presidentsverkiezingen, die president Erdogan won. Daarna kwamen de parlementsverkiezingen afgelopen zomer, en nu vinden de verkiezingen plaats naar aanleiding van mislukte coalitiegesprekken tussen AKP en de overige partijen.

Toen waren er twee stemlocaties. Nu zijn het er drie. Dit keer wordt er in Amsterdam, Deventer en Rotterdam gestemd. Rotterdam is de grootste stemlocatie met maar liefst 40 stembussen. Deventer heeft 20 en Amsterdam heeft 18 stembussen.

Maar wie moet waar stemmen? Dat ligt aan welk consulaat je verbonden bent. Aan het consulaat in Rotterdam verbonden Turken hebben de keuze uit de stemlocaties in Amsterdam of Rotterdam. Turken verboden aan het consulaat in Deventer hebben echter maar één locatie.

Consulaat Rotterdam:
Ahoy Rotterdam – Ahoyweg 10, 3084 BA Rotterdam
RAI Convention Center – Europaplein 22, 1078 GZ Amsterdam

Consulaat Deventer:
De Scheg Sportcentrum – Piet van Donkplein 1, 7422LW Deventer