Turkse vlaggen verboden bij Eurovisie Songfestival

Door | Binnenland

In die verklaring valt te lezen dat vlaggen van onder andere de Turkse Republiek Noord Cyprus en de Krim Tataarse Republiek niet de arena in mogen worden genomen.

Het vlaggenverbod geldt in totaal voor 9 vlaggen, namelijk de vlaggen van:
– De Turkse Republiek Noord Cyprus
– De Krim-Tataren
– De Krim
– Palestina
– Nagorno-Karabach
– Het Baskenland
– Kosovo
– De Volksrepubliek van Donetsk
– Transnistrië

Ook wimpels met symbolen van de terreurorganisatie Islamitische Staat mogen niet de zaal in worden genomen. De vlaggen van de Turkse Republiek Noord Cyprus, de Krim, de Krim-Tataren, Palestina en Kosovo zouden zijn verboden omdat het geen landenvlaggen zijn. De vlag van bijvoorbeeld de Koerdische Autonome Regio, die net als het Baskenland een autonome regio is en geen land, werd daarentegen niet in de lijst gezet.

In de officiële verklaring staat verder te lezen dat er voor de vlaggen van de EU, de VN en de LGBT-vlag een uitzondering zal worden gemaakt. Ook zijn vlaggen of spandoeken met lokale, commerciële, politieke, religieuze of racistische inhoud niet welkom.

Woordvoerder van de Kosovaars Zweedse Vereniging, Naim Murseli, verklaarde zeer gekwetst te zijn dat de Kosovaarse vlag gelijk wordt gesteld met de vlag van IS en merkte op dat Zweden zelf Kosovo erkend als land. Deze verklaring zou de 50.000 in Zweden wonende Kosovaren zeer diep hebben geraakt.

Zweden erkent daarnaast ook Palestina als land. Zweedse media melden dat het besluit om de Palestijnse vlag niet als land te erkennen veel kritiek zal opleveren.

Na alle kritiek uit Spanje, zou de Baskische vlag uit de verboden lijst gehaald zijn, volgens de organisatie die belast is met de beveiliging van het Eurovisie Songfestival dit jaar. Ook zouden vertegenwoordigers van het Eurovisie Songfestival excuses hebben aangeboden, omdat de Baskische vlag in de verboden lijst was opgenomen volgens het Spaanse televisiekanaal RTVE.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...