Turkse vrouw komt om na medische blunder UMC Utrecht

Door | Binnenland

Het UMC Utrecht ligt onder vuur nadat een 35-jarige Turkse vrouw overleed tijdens een eenvoudige ingreep.

Door de Inspectie voor de Gezondheid is een onderzoek gestart. De familie van de vrouw is woedend en overweegt juridische stappen.

Het gaat om de 35-jarige Şükran Yıldız die woonde in de wijk Kanaleneiland. Ze was moeder van drie kinderen van 14, 10 en 6 jaar oud. Voor een dagbehandeling ging ze naar het ziekenhuis en zou dezelfde dag nog naar huis gaan. Het verliep anders: volgens een familielid is er hoogstwaarschijnlijk te veel vocht toegediend bij de narcose.

“De rechercheur van de politie vertelde dat er te veel vocht in haar longen zat. Daardoor is ze gestikt”, vertelt het familielid tegen het AD. Een verpleegkundige zou hebben geroepen dat ‘dit al het zoveelste incident in het ziekenhuis was’. De politie laat enkel weten dat er autopsie is gepleegd en dat er geen sprake is van een misdrijf.

UMC Utrecht

Het ziekenhuis weigert inhoudelijk te reageren maar bevestigt via de woordvoerder dat het incident is gemeld bij de politie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. “Uit privacyoverwegingen kan ik daar verder niet al te veel over zeggen. De Inspectie gaat volgens procedure onderzoek doen naar de calamiteit die heeft plaatsgevonden.” Dat de familie woedend is, snapt Trinthamer. “Die emoties kan ik goed plaatsen. Wij onderhouden contact met de familie en zullen met hen communiceren als we meer kunnen vertellen.”

Het is niet voor het eerst dat het UMC Utrecht in de media komt met een schandaal. Een jaar geleden onthulde Zembla in een uitzending dat er misstanden zijn op de kno-afdeling. Door een angstcultuur werden dodelijke missers worden verzwegen. Later volgden incidenten rond mislukte gehoorimplantaten, infecties bij oogoperaties en commotie rond een omstreden chirurg die zonder overleg met de inspectie aan het werk was gegaan. Het ziekenhuis werd onder verscherpt toezicht geplaatst.

Şükran was een bekend gezicht in de Turkse gemeenschap van de wijk Kanaleneiland. Vrijdagmiddag kwamen honderden bekenden van de vrouw bijeen bij de Turkse moskee. Ze zal worden begraven in de Turkse stad Kırşehir.

Merhume Şükran Yıldız'ın cenazesinden…

Gepostet von Haber Utrecht am Freitag, 9. Juni 2017

 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...