Turkse vrouw komt om na medische blunder UMC Utrecht

Turks.nl Redactie

Het UMC Utrecht ligt onder vuur nadat een 35-jarige Turkse vrouw overleed tijdens een eenvoudige ingreep.

Door de Inspectie voor de Gezondheid is een onderzoek gestart. De familie van de vrouw is woedend en overweegt juridische stappen.

Het gaat om de 35-jarige Şükran Yıldız die woonde in de wijk Kanaleneiland. Ze was moeder van drie kinderen van 14, 10 en 6 jaar oud. Voor een dagbehandeling ging ze naar het ziekenhuis en zou dezelfde dag nog naar huis gaan. Het verliep anders: volgens een familielid is er hoogstwaarschijnlijk te veel vocht toegediend bij de narcose.

“De rechercheur van de politie vertelde dat er te veel vocht in haar longen zat. Daardoor is ze gestikt”, vertelt het familielid tegen het AD. Een verpleegkundige zou hebben geroepen dat ‘dit al het zoveelste incident in het ziekenhuis was’. De politie laat enkel weten dat er autopsie is gepleegd en dat er geen sprake is van een misdrijf.

UMC Utrecht

Het ziekenhuis weigert inhoudelijk te reageren maar bevestigt via de woordvoerder dat het incident is gemeld bij de politie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. “Uit privacyoverwegingen kan ik daar verder niet al te veel over zeggen. De Inspectie gaat volgens procedure onderzoek doen naar de calamiteit die heeft plaatsgevonden.” Dat de familie woedend is, snapt Trinthamer. “Die emoties kan ik goed plaatsen. Wij onderhouden contact met de familie en zullen met hen communiceren als we meer kunnen vertellen.”

Het is niet voor het eerst dat het UMC Utrecht in de media komt met een schandaal. Een jaar geleden onthulde Zembla in een uitzending dat er misstanden zijn op de kno-afdeling. Door een angstcultuur werden dodelijke missers worden verzwegen. Later volgden incidenten rond mislukte gehoorimplantaten, infecties bij oogoperaties en commotie rond een omstreden chirurg die zonder overleg met de inspectie aan het werk was gegaan. Het ziekenhuis werd onder verscherpt toezicht geplaatst.

Şükran was een bekend gezicht in de Turkse gemeenschap van de wijk Kanaleneiland. Vrijdagmiddag kwamen honderden bekenden van de vrouw bijeen bij de Turkse moskee. Ze zal worden begraven in de Turkse stad Kırşehir.

Merhume Şükran Yıldız'ın cenazesinden…

Posted by Haber Utrecht on Friday, June 9, 2017

 

  • Loading...