Vader Ihsan Gürz verdacht van ‘beledigen van politie’

Door | Binnenland

Cengiz Gürz, vader van Ihsan Gürz, die in 2011 omkwam in een politiecel, wordt verdacht van het beledigen van een of meerdere politieagenten.

Zaak Gürz
Op 3 juli in 2011 werd Gürz aangehouden door de politie in een snackbar en werd meegenomen naar het bureau. Diezelfde nacht overleed Gürz in een politiecel. Hij zou zich teveel hebben verzet. De verklaring van het OM luidt dat Gürz is overleden aan het gebruik van cocaïne en een zwak hart. Daarnaast zou hij pas in het ziekenhuis zijn overleden. De politieagenten in kwestie zouden onschuldig zijn.

Familieleden beweren anders. Bij een tweede autopsie in Turkije zouden er geen sporen van cocaïne zijn gevonden en zou zijn hart ontbreken. Verder zou op heel zijn lichaam sporen zijn van politiegeweld. Zo zou er een schoenafdruk op zijn borst hebben gestaan en zou zijn neus gebroken zijn.

Een forensisch arts, die hem tweemaal controleerde in zijn cel werd vrijgesproken. Evenals de 9 politieagenten die betrokken zouden zijn bij zijn dood. Forensisch medisch specialist dr. Spendlove gaf de familie gelijk. Er zou gerommeld zijn aan het autopsierapport en er zouden sporen van geweld zijn. Verder zou er geen sprake zijn van (overmatig) cocaïnegebruik en was het opmerkelijk dat het hart ontbrak.

Tot op heden zijn de daders ongestraft. Wie wel de cel in dreigt te gaan, is de vader van het slachtoffer. Dit, vanwege uitlatingen op zijn Facebookpagina en in de Turkse media. De officier van justitie stelde de vader voor om mediation te volgen met de agenten. Maar de vader weigerde.

Golf van politiegeweld
Eerder dat jaar werd de ongewapende Michael Koomen doodgeschoten door een politieagent. De daders werden vrijgesproken. Eind 2012 werd op een treinstation in Den Haag de ongewapende Rishi Chandrikasing doodgeschoten, omdat hij een wapen zou hebben. Ook dit keer werd de politieagent vrijgesproken. Vorige zomer werd Mitch Henriquez zo zwaar mishandeld door de politie, dat ook hij het leven liet. Hij zou een wapen bij zich hebben en zich hebben verzet op arrestatie. Het tegendeel bleek, hij was ongewapend. Hierop waren er een week lang rellen in de Haagse Schilderswijk.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...