Verborgen dieren: Varkensgelatine in koekjes & Becel en luizen op fruit

In veel producten zıtten dierlijke ingrediënten zonder dat dit op het etiket staat vermeld.
Turks.nl Redactie

Dat meldt de Volkskrant.

Zo zit er rund in chips, luizenwas om appels te laten glanzen en vis in vruchtensapjes.De voedselwaakhond Foodwatch vindt het een kwalijke zaak, omdat vegetariërs en Islamitische en Joodse gemeenschappen de keuze wordt ontnomen om hun overtuiging na te leven.

Volgens Foodwatch moeten zij een e-mail sturen naar minister Schippers van Volksgezondheid om betere etikettering. 

Meer dan twee miljoen Nederlanders eten geen dierlijke producten vanwege hun overtuiging of religie. Zij zijn er niet van bewust dat zij regelmatig hun opvattingen overtreden. “De meeste consumenten denken bijvoorbeeld dat kaas vegetarisch is, maar dit is vaak niet zo”, zegt Meike Rijksen van Foodwatch. Veel kaassoorten bevatten namelijk stremsel uit de maag van geslachte kalveren. In veel brood zit broodverbeteraar l-cysteine – gemaakt van veren of dierenhaar. En Wilhelmina pepermunt, Mentos en Verkade café Noir, Becel Light en vele andere producten bevatten varkensgelatine. Ook een sapje is meestal niet vrij van dierlijke producten, zo wordt bij Hero de appelsap geklaard met visgelatine.

Moslims hebben het lastiger: Insecten en stoffen die gewonnen zijn uit insecten zijn ‘haram’. Op fruit als appels, peren, citrusvruchten zit regelmatig een coating van schellak om ze te laten glanzen. Dat wordt gemaakt van luizen en staat niet vermeld op het etiket. Ook veel kleurstoffen worden gemaakt van luizen, zoals in Zuivelhoeve BoerenYoghurt of koekjes van Liga. Soms staat het vermeld als ‘karmijnzuur’ of E-nummer, maar dan moet je wel weten wat het is.

Het is bijna onmogelijk om rekening te houden met alle voorschriften van de overtuiging of religie. “Het is vaak lastig om te achterhalen welke ingrediënten er precies in producten verwerkt zijn. Fabrikanten geven hier geen openheid over’, aldus Rijksen. Foodwatch pleit voor een wetswijziging. Daarvoor zijn zij een e-mailactie gestart. Op de website van Foodwatch staan meer voorbeelden.