Verkiezingswinst VVD dankzij ‘Turkijerel’

Turks.nl Redactie

Volgens de statistieken was de houding van Rutte in de ‘Turkijerel’ cruciaal voor de verkiezingswinst van PVV.

Maar liefst 34% van de VVD-kiezers geeft aan dat de ‘Turkijerel’ wel degelijk een rol heeft gespeeld in de stem voor de VVD. Daarnaast waren maar liefst 30% van de stemmers overtuigd om op een bepaalde partij te stemmen sinds een week, nét toen er een diplomatieke crisis ontstond tussen Turkije en Nederland. De statistieken komen van het onderzoeksbureau Ipsos.

Dat de ‘Turkijerel’, Rutte goed uitkwam was geen geheim. PVV dreigde de eerste partij te worden, maar dat beeld sloeg om toen Rutte zeer hard reageerde op de komst van de Turkse minister. Hij liet de Turkse minister van BuZa niet landen in Nederland, en stuurde een andere Turkse minister naar Duitsland. Daarmee liet Rutte zien dat hij voor niemand zwichtte. Meerdere kranten schreven erover:

“Zelden klinkt er zulke spierballentaal vanuit Den Haag. De botsing van Nederland met Turkije is een ongekend hevige. Dat in beide landen verkiezingen in aantocht zijn, staat er niet los van. Het zal nog wel even duren voordat de storm weer gaat liggen,” schrijft de Volkskrant.

“Vlak voor de verkiezingen oogst premier Rutte lof met zijn houding jegens Turkije. Op langere termijn loopt hij risico’s,” staat in Trouw dat spreekt over spierballen in plaats van diplomatie.

“Wij zijn hier de baas,” kopt De Telegraaf in grote letters op de voorpagina. De krant roept het kabinet op om nu door te pakken. “De in Turkse vlaggen gehulde relschoppers in Rotterdam, inclusief eigen ordedienst, gedragen zich als een soort vijfde colonne. Dat moet stoppen. Er is nu geen tijd voor zachte heelmeesters. Kabinet, hou ook na 15 maart de rug recht!”

“Jarenlang wilde premier Rutte zich niet laten provoceren door het regime in Ankara. Maar een paar dagen voor de verkiezingen was de maat vol. En dat komt hem goed uit,” aldus het AD.

De Turkije-crisis zet de eindstrijd tussen Rutte en Wilders op scherp, aldus het Financieele Dagblad. “Wat is de grootste dreiging voor Nederland? Een ‘vijfde colonne’ van moslims die maar niet willen integreren? Of een overwinning van PVV-leider Geert Wilders bij de Tweede Kamerverkiezingen aanstaande woensdag? Na twee weken van debatten over van alles en nog wat, wordt de campagne alsnog gereduceerd tot deze twee schrikbeelden. Met dank aan de diplomatieke rel die zaterdag uitbrak tussen Nederland en Turkije.”