Vermoorde Turkse broers na 4 maanden nog niet begraven

Vier maanden nadat de Turkse broers Ugur (32) en Suleyman Aygün (33) in Meulebeke op straat werden doodgeschoten, zijn hun lichamen nog altijd niet begraven.
Turks.nl Redactie

En het zal niet voor 17 februari gebeuren, want pas dan spreekt de rechter in kort geding zich uit over de eis van de familie om de slachtoffers in hun geboorteland te mogen begraven.

Ugur en Suleyman Aygün werden op 18 september vorig jaar door een landgenoot neergeschoten na een aanslepende familievete. De familie Aygün wil de twee broers een laatste rustplaats geven in hun geboortedorp Afyon in Turkije, maar de Kortrijkse onderzoeksrechter Allegaert steekt daar een stokje voor. Hij vindt dat de lichamen in ons land moeten blijven, in het belang van het onderzoek. Maar de Aygüns weigeren hen te begraven op de moslimbegraafplaats in Zwijnaarde.

Om de toestand te deblokkeren, dagvaardde de familie de Belgische staat in kort geding voor de rechtbank in Brussel. Namens de familie pleitte mr. Christine Mussche dat er ook in Turkije voldoende waarborgen zijn dat de lichamen ter beschikking blijven van het gerecht. Ze staafde dat met een document van de Turkse ambassade in ons land.

Intussen liggen de twee broers nog altijd opgebaard in het funerarium van begrafenisondernemer Sabbe in Meulebeke. Ook hij hoopt dat er snel een oplossing uit de bus komt. ‘Vooral voor de familie dan, want op dit moment stellen er zich nog geen problemen met de lichamen. Ze worden in de koelcel bewaard bij een temperatuur van min vijf graden, maar deze toestand mag natuurlijk niet al te lang meer aanslepen’, zegt Andy Sabbe.

Zolang er zich geen problemen met de volksgezondheid voordoen, weigert de Meulebeekse burgemeester Daniël Vanpoucke (CD&V) zich in de discussie te mengen. Zo meldt nieuwsblad.be.

  • Loading...