Vier jaar voor daders aanslag moskee Enschede

Door | Binnenland

Een deel van de straffen is voorwaardelijk; vier mannen kregen één jaar voorwaardelijk, de vijfde twee jaar omdat hij als enige spijt heeft betuigd.

De aanslag werd in februari gepleegd met molotov-cocktails terwijl er zo’n 30 mensen aanwezig waren in het gebouw. Niemand raakte gewond. Aanleiding was de plan voor het bouwen van een asielzoekerscentrum in de stad; de extreemrechtse terroristen wilden druk zetten op gemeente Enschede door de moskee aan te vallen, zeggen zij.

Volgens de rechtbank verheerlijken de mannen Adolf Hitler en het fascisme. “Plaats vrijmaken voor vluchtelingen? Auschwitz staat momenteel leeg!” stond op hun Facebook-profielen. Op een afbeelding met Hitler stond de tekst: “Islamisten… die habe ich vergessen”.

De advocaat van de veroordeelden wilde een lagere straf, omdat de aanslag knullig was gepleegd door de geringe intelligentie van de mannen. De rechtbank heeft strafvermindering gegeven om de ontbrekende intelligentie, maar alsnog bepaald dat het gaat om een terreurdaad. 

Moskee
Het bestuur van de moskee in Enschede is tevreden met de uitspraak. “We hopen dat ouders en hun kinderen weer met een veilig gevoel de moskee bezoeken” zeggen zij in een verklaring.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...