VMBO-schoolboeken: ‘Turkse politie haat Koerden’

Door | Binnenland

Aan leerlingen VMBO-BK (jaar 2) die les krijgen uit het boek Dwars door Europa van uitgeverij Malmberg worden voorbeelden getoond waarin wordt gesuggereerd dat de Turkse politie Koerden haar. Dat schrijft de Turks-Nederlandse nieuwssite DutchTurks.nl.

Op bladzijde 67 van het boek wordt door een stripfiguur met de naam Mehran valselijk gesuggereerd dat de Turkse politie een hekel heeft aan Koerden.

“Ik ben een Koerd. De Turkse politie heeft een hekel aan Koerden. Wij worden zomaar opgepakt en mishandeld”, valt te lezen.

Op dezelfde bladzijde wordt gesuggereerd dat de burgemeester van Izmir op illegale wijze zijn macht heeft misbruikt om een huis te bouwen op een stuk grond dat van een ander was.

“Ik had grond in Izmir gekocht. Daar moest ons nieuwe huis op komen. Maar ik kreeg geen bouwvergunning. Toen heb ik de grond verkocht. Nu bouwt die burgemeester op die grond een huis,” aldus een fictieve Mehmet.

Niet de eerste keer

Malmberg is een uitgeverij die eerder al in opspraak is geraakt vanwege omstreden passages in haar lesboeken.

Zo bevatte de methode Blikopener, maatschappijleer voor de VMBO-bovenbouw, geschreven door docent geschiedenis en maatschappijleer Sander Groen en Marlies Hagers, een passage over de islam als “Een godsdienst die regelmatig in het nieuws komt die oproept tot haat tegen andersdenkenden”.

Malmberg gaf toen aan dat het boek in 2017 uit de handel zou worden gehaald.

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...

Burcu Esmersoy getrouwd

De bloedmooi presentatrice Burcu Esmersoy is getrouwd met...

Ibrahim Tatlıses brengt na zeven jaar muziekclip uit

Ibrahim Tatlıses heeft na zeven jaar weer een muziekclip...