Volvo plat na racistische opmerking tegen Turk

De autofabriek Volvo Car in Gent wordt sinds donderdag niet meer geproduceerd door een staking na een racistisch incident.
Turks.nl Redactie

De staking vindt plaats bij SAS Automotive, een toeleverancier van Volvo. Het begon na een racistisch incident bij SAS.

SAS produceert dashboards voor Volvo. In de nacht van woensdag op donderdag brak er een spontane staking uit. De ochtendploeg is niet aan het werk gegaan. “Een supervisor van Turkse origine raakte vrijdag in conflict met een andere werknemer. Plots schold die persoon de Turkse supervisor de huid vol en riep ‘Vuile Turk'”, zegt Marc Staelens, secretaris van ABVV Metaal Oost-Vlaanderen.

Kruitvat
“We brachten de directie op de hoogte, maar die liet na om onmiddellijk te reageren”, zegt Staelens. “Ik waarschuwde de directie dat het personeel op een kruitvat leefde en dat er een staking ging volgen”. De directie beloofde om afgelopen nacht een verklaring af te leggen bij het personeel, maar daagde niet op. Daarop legde de nachtploeg het werk neer en volgde ook de ochtendploeg. De vakbondsafgevaardigde en secretaris gaan deze middag met de directie in dialoog voor een verzoeningsgesprek. Tot er een oplossing uit de bus komt, blijft de staking duren.

Onderhandelen
Door een gebrek aan onderdelen, viel in de loop van de ochtend ook de band bij Volvo Car Gent stil. Bij Volvo Car Gent worden dagelijks 1.200 wagens gebouwd. De directie hoopt dat het sociaal conflict geen volledig dag aanhoudt.