Voorzitter Turks-Azerbeidzjaanse vereniging vervolgd om ‘Armenen-uitspraak’

İlhan Aşkın, voorzitter van de Turks-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging wordt vervolgd om zijn uitspraken tijdens een demonstratie in Almelo in 2014. Dat laat hij weten op zijn Facebook-profiel.
Turks.nl Redactie

In 2014 werd er gedemonstreerd tegen een monument in Almelo ter nagedachtenis aan de Armeense slachtoffers, die vielen tijdens de deportatie van Armenen uit Anatolië. Enkele Turkse organisaties wilden tegen dit monument protesteren, omdat zij van mening waren dat er geen sprake was van genocide en het daarom geen genocidemonument genoemd mocht worden.

Aşkın roepte tijdens zijn toespraak dat ‘Karabach het graf van de Armeniërs zal worden’. Na een enorme campagne van Armeense belangenorganisatie’s  is nu dus besloten om hem te vervolgen voor die uitspraken, vanwege het oproepen tot geweld tegen Armeniërs.

In een eerder interview met DemetTV zegt Aşkın het volgende over zijn uitspraak: “Wij hebben geen problemen met Armeniërs in Nederland. Ons probleem is alleen met de Armeniërs die met geweld Karabach bezetten. Zij hebben veel dodelijke burgerslachtoffers gemaakt. Wij eisen dat Karabach terug wordt gegeven aan Azerbeidzjan, waar het gebied formeel toe behoort. Mijn uitlatingen hebben betrekking op de bezetters die bloed vergieten.”