Vrijspraak voor man die Erdoğan beledigde

Turks.nl Redactie

Een 64-jarige man uit Sittard is door de rechter vrijgesproken van het beledigen van president Erdoğan. Het OM had besloten hem te vervolgen, maar vervolgens vrijspraak geëist.

In de periode van juli tot november 2016 waren vanaf zijn IP- en mailadres verschillende berichten gestuurd naar de Turkse ambassade in Den Haag.

“Erdoğan moet zo nodig de hele wereld gijzelen met zijn verderfelijke ideeën. Meer dan zeventig jaar geleden ging eenzelfde dictator exact dezelfde fout in”, schreef de man onder andere.

Hij stuurde een afbeelding mee waarop Hitler en Erdoğan te zien waren. Tussen de twee in was een hakenkruis afgebeeld met daarop de tekst: ‘there’s no difference’. Ook noemde hij Erdoğan onder meer een zwijn en vergeleek hem met Adolf Hitler.

De plaatsvervangend ambassadeur van de Turkse ambassade deed aangifte tegen hem en het OM besloot hem te vervolgen wegens het beledigen van een bevriend staatshoofd. Inmiddels is die wet geschrapt door het parlement. Onder andere deze zaak werd aangewezen als aanleiding daarvoor.

Tijdens de zitting verklaarde de man dat niet hij degene was die de berichten had verstuurd maar een van zijn bezoekers, familieleden of vrienden. In zijn huis zouden zij namelijk vrije toegang tot zijn computer hebben gehad en hij zou niet voortdurend opgelet hebben op wat ze daarmee deden. Ook beweerde de man digibeet te zijn.

De rechtbank kon op basis van deze verklaring niet vaststellen dat de man de berichten daadwerkelijk had verstuurd. Hierdoor kwam de rechtbank niet toe aan de inhoudelijke beoordeling van de mails en wordt de man vrijgesproken van belediging van een bevriend staatshoofd.

Het is onbekend of de man zijn roots heeft liggen in Turkije.