VWO-lesboeken: ‘Armeense genocide is een feit’

De inhoud van een geschiedenisboek voor het VWO is bij historici verkeerd gevallen.
Turks.nl Redactie

In het boek is een stuk opgenomen met de titel ‘Armeense Genocide’, dat is gebaseerd op één bron: de journalist Robert Fisk. Fisk staat er bekend om dat hij de Armeense gebeurtenissen van 1915 als erger ziet dan de Holocaust van 1940-1945. In het lesboek staat ook nog de vraag “Vind jij, op basis van de bronnen en de tekst in 1.4, dat je over de gebeurtenissen in 1915 van genocide op de Armeniërs moet spreken?”. De vraag, welke subjectief is, is verkeerd gevallen bij meerdere ouders en ook geschiedenisdocenten.

Historicus en turkoloog Armand Sağ, verbonden aan Instituut voor Turkse Studies, had er dit over te zeggen: “Het is natuurlijk erg schandalig dat er conclusies worden getrokken op basis van uitspraken die een journalist [Robert Fisk red.] doet, terwijl er ontzettend veel onderzoekers zijn die zich intensiever met de materie bezig houden.” Zo ontbreekt enige nuance in het boek volgens Sag. “Er zijn vele onjuistheden in de tekst, zo begon de Armeense relocatie niet in april maar in mei. Ook is er ontzettend veel subjectief taalgebruik, zo zou de uitspraak van Talat Paşa niet letterlijk opgevat moeten worden maar ‘cynisch’. Er wordt echter niet uitgelegd waarom dit dan zo opgevat zou moeten worden.”

Ook wordt gesteld dat Atatürk “zichzelf liet verheerlijken” en “hij een dictatuur met fascistische trekjes vestigde”. Inmiddels worden er acties voorbereid om de boeken te boycotten. 

De inhoud van het boek:

IMG_2279_kopie.JPG

IMG_2282_kopie.JPG

IMG_2289_kopie.JPG

IMG_2292_kopie.JPG