Wasruimte voor moslimstudenten op HBO-school

Moslimstudenten hebben sinds kort een speciale wasruimte op Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat meldt DeStentor.nl.

In de afgesloten ruimte staat een grote wasbak, stoel en een handdoekenautomaat. Het hbo heeft de faciliteit bij de stilteplek Het Heim gecreëerd, na vragen om zo’n ruimte van moslimstudenten.

Moslims moeten zich volgens de koran ritueel reinigen (handen, voeten en gezicht) voordat ze aan hun gebed beginnen. Eerder gebruikten de studenten hiervoor het invalidentoilet. “Maar daar werden we nogal vreemd aangekeken als we naar buiten kwamen. Zo van: wat moeten jullie in dat toilet? Jullie zijn toch niet gehandicapt”, zegt bouwkundestudent Timur Aslan.

Nadat de studenten het probleem aanhangig maakten, werd snel tot de ‘bouw’ van de wasruimte besloten. Studentenpastor Bert Koetsier: “Deze ruimte is overigens speciaal voor moslims, maar niet expliciet. Ook andere gelovigen mogen er gebruik van maken, zoals joden en christenen. De praktijk leert echter wel dat momenteel alleen moslims de ruimte gebruiken.”

Het Heim op Windesheim is een stilteplek waar zowel joden, christenen, moslims als niet-gelovigen samenkomen. “Het is dus niet de bedoeling dat we door deze wasruimte een ‘hokje’ te creëren. Daar houden we hier niet van. We willen dat mensen met verschillende geloven en overtuigingen met elkaar in contact komen, net zoals ze dat in de maatschappij doen”, aldus Koetsier.

Volgens Aslan maken circa 15 tot 20 mede-moslimstudenten gebruik van de wasruimte. “En als dit straks bekender wordt, verwacht ik dat er nog wel meer moslims deze ruimte zullen gebruiken.” Aslan en zijn medestudent Sinan Ulucay zijn gelukkig met de wasruimte. “We zijn blij dat de school hiervoor open staat. We konden hier al bidden en hebben nu ook een wasruimte.”

  • Loading...