Zelfmoord Amanda Todd had voorkomen kunnen worden

Deskundigen zijn nog steeds bezig met het zichtbaar maken van afgeschermde gegevens op computers en schijven die gevonden zijn bij Aydin C.
Turks.nl Redactie

Hij weigert elke vorm van medewerken, wat hij liet blijken op een voorbereidende zitting in zijn zaak bij de rechtbank in Amsterdam.

Aydin C. is verdachte in tientallen zaken, onder meer van afpersing en aanranding. Zijn slachtoffers wonen in Nederland, Canada, Noorwegen, VS en Australië.

Hij is vooral bekend door de zelfmoord van de Canadese Amanda Todd in Oktober 2012. Aydin C. zou een naaktfoto van haar hebben verspreid nadat het meisje geweigerd had om seksuele handelingen voor de webcam te verrichten. 

De verdachte had eerder in beeld kunnen komen als de Nederlandse politie tips van de Noorse politie had onderzocht. Het IP-adres van Aydin C. leidde de Noorse politie naar een recreatiepark in de buurt van het Brabantse Oisterwijk. De Noren deden onderzoek naar aanleiding van een Noors meisje die net als Amanda Todd werd gechanteerd met pornografische foto’s toen ze 14 jaar oud was.

Turks.nl / Kübra Eren