Zo verliepen de verkiezingen in Nederland

Turks.nl Redactie

Het waren drukke dagen voor de Turkse Nederlanders. De afgelopen dagen mochten namelijk ongeveer 240.000 Turken in Nederland voor de Turkse parlementsverkiezingen stemmen, zonder er een afspraak voor te hoeven maken. Dit was tevens een reden voor meer drukte dan vorig jaar.

In totaal hebben er 79 duizend Turken gestemd, wat neerkomt op een opkomst van 33%.

Rijswijk
In de broodfabriek in Rijswijk waren de burgers die verbonden waren aan het consulaat in Rotterdam bevoegd te stemmen. Er waren 50 stemloketten. Bij elk stemloket waren 5 personen aanwezig: De voorzitter, de vertegenwoordigers van de partijen die vorige verkiezingen voor het parlement gekozen zijn (AKP, CHP en MHP) en een imam. Dit, om de neutraliteit te bewaren en fraude te voorkomen. Verboden was het om een foto te maken van je stem, dit kon resulteren in het vervallen van je stem. Toch deden velen het zonder gepakt te worden. De mensen die toch, op een legale manier wilden fotograferen dat ze hadden gestemd deden dat op deze manier:

11295663_10204162762246041_3557248998846690687_n.jpg

Wat opvallend is tijdens de verkiezingen is dat er geen enkel symbool van de stichter van Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, aanwezig was in de zaal. Daarnaast was er een groot verschil in het menu van de vertegenwoordigers van de partijen, zo genoten de vertegenwoordigers van AKP van een veel luxer menu dan dat van de vertegenwoordigers van MHP en CHP. Elke partij was namelijk verantwoordelijk voor het eten en drinken van de eigen vertegenwoordigers. Zo kwam het voor dat, terwijl een AKP vertegenwoordiger in de avond een menu met drie maaltijden kreeg, terwijl een vertegenwoordiger van MHP of CHP genoot van een etli pide of een broodje döner. Blijkbaar heeft niemand kunnen bedenken om al het geld dat werd gebruikt voor de vertegenwoordigers van de partijen bijeen te gooien om voor elke vertegenwoordiger een gelijk menu te regelen.

AKP genoot tevens van de meest fanatieke aanhangers. Zo kwamen uit veel auto’s rondom de broodfabriek de harde muziek, die in het verleden werd gebruikt voor campagne van de AKP en huidig president Erdoğan. De organisatie heeft het verder zeer mooi georganiseerd. Zo was een parkeergarage compleet gratis toegangbaar voor de Turkse kiezers. Toegang tot de zaal was enkel toelaatbaar met een Turkse identiteitskaart of paspoort. De VerkeersInformatieDienst meldde dat op de laatste dag van de verkiezingen kilometerslange files plaatsvonden richting het verkiezingsbureau in Rijswijk. De uiteindelijke uitslagen zulken bekend worden op 7 juni, als de verkiezingen in Turkije gehouden worden.

Turks.nl had haar volgers gevraagd om foto’s in te zenden. Wij maakten een selectie van de meest opvallende beelden.

Een selfie na het stemmen met het hele gezin:

11117634_10206700914101853_491844072_n.jpg

Stoerste foto van de verkiezingen onder de Turkse vlaggen van Arif Ekinciler:

arif_ekinciler.jpg

Wat een drukte! Foto van Berkin Adiyaman.

berkan_adiyaman.jpg

De stem van Enderhan Cinktas.

enderhan_cinktas.jpg

Chaos! Foto van Muge Keser.

muge_keser.jpg

Een foto vol betekenis van Naz Kelebek.

naz_kelebek.jpg

We hoeven ons niet af te vragen waar Nese op heeft gestemd:

nese_yusuf_cagri_olca.jpg

Voor welke partij zijn deze jongens? Niet moeilijk om te raden. Foto door Suleyman Sanver:

suleyman_sanver.jpg

‘I said Yes!’ Foto van Tuba Celik.

tuba_celik.jpg

En dan de meest opvallende foto van Ugur:

ugur_atak.jpg