14 Turkse namen komen in het parlement na verkiezingen

Turks.nl Redactie

Bij de parlementsverkiezingen in Duitsland gisteren zijn 14 Turkse namen de Bondsdag in gekomen. Dat melden Turkse media.

Bondskanselier Merkel won de verkiezingen met 33% voor de vierde keer. Ten opzichte van de verkiezingen in 2013, verloor de partij van Merkel 8,5% van de stemmen.

Turkse namen

Bij de verkiezingen hadden 92 Turkse Duitsers zich kandidaat gesteld. Daarvan wisten 14 Turkse namen de Bondsdag in te komen. In Duitsland leven zo’n 3 miljoen Turken.

Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel en Elvan Korkmaz kwamen met de oppositiepartij, de Sociaal-Democratische Partij, de Bondsdag binnen.

Bij de Groenen hebben Cem Özdemir, Danyal Beyaz, Ekin Deligöz, Canan Bayram en Filiz Polat recht gekregen om parlementslid te worden. Van Die Linke werden Evrim Sommer, Sevim Dağdelen en Gökay Akbulut parlementariërs.

Hiermee zijn er meer Turkse namen het Duits parlement in gekomen. Het aantal Turkse namen is gestegen van 11 naar 14.

De Duitse Democratische Eenheid, een migrantenpartij, kreeg enkel 41.178 stemmen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar veel Turken wonen. Een andere migrantenpartij (BIG) boycotte de verkiezingen, omdat de Duitse politiek te anti-Turkije zou zijn.

Galatasaray

Ook Galatasaray kreeg aandacht bij de verkiezingen. Een enkeling stemde op ‘de partij’ Galatasaray met als partijvoorzitter de goalgetter Gomis.