Assad zet ‘strijd’ tegen door ondanks gesprekken met Turkije

Ook buurland en bondgenoot Turkije is er niet in geslaagd de Syrische president Bashar al-Assad over te halen het bloedige offensief tegen demonstranten die zijn aftreden eisen, te staken.
Turks.nl Redactie

Dat meldt telegraaf.nl

Assad liet de bezoekende Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu dinsdag weten niet te zullen buigen voor „terroristische groepen”. 

Turkije had vooraf aangekondigd de druk op het Syrische regime te willen opvoeren. Onder meer de Verenigde Staten hadden daartoe opgeroepen. Premier Recep Tayyip Erdogan zei dat zijn geduld op begint te raken.

De afgelopen dagen keerden ook andere leiders in de regio zich tegen Assad. Verscheidene Golfstaten riepen hun ambassadeurs terug. Tot zwaardere sancties tegen het Syrische regime, zoals westerse landen graag zouden willen, is de Arabische wereld echter vooralsnog niet bereid.

De Syrische krijgsmacht begon ruim een week geleden aan een fel offensief tegen de betogers die al meer dan een halfjaar actievoeren tegen het bewind van Assad. Aanvallen met tanks en zware artillerie hebben volgens lokale mensenrechtenorganisaties honderden mensenlevens geëist. Ook dinsdag zouden minstens 30 mensen zijn omgekomen.

In totaal zijn de afgelopen maanden naar schatting meer dan 2000 Syriërs omgekomen door het politieke geweld. Precieze aantallen zijn moeilijk vast te stellen omdat onafhankelijke informatie zeer schaars is en westerse journalisten uit Syrië worden geweerd.  

Op de foto: Assad me de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu 

  • Loading...