Athene krijgt eerste moskee

Turks.nl Redactie

De Griekse overheid heeft een zevenkoppig bestuur, waarvan maar twee moslims, uitgekozen voor de eerste officiële moskee in de Griekse hoofdstad Athene.

Minister Kostas Gavroglu heeft het bestuur goedgekeurd, waarmee de eerste stappen voor de moskee kan worden gezet. Athene is de enige Europese hoofdstad zonder een moskee.

Ter vergelijking: volgens incilturk.com telt Istanbul 16 kerken en zijn er 6 kerken in Turkse hoofdstad Ankara.

Het bestuur zal bestaan uit een vertegenwoordiger van het Ministerie van Onderwijs, een vertegenwoordiger van het Ministerie van Financiën, twee gemeenteraadsleden van de gemeente Athene, de rechter van de Griekse Hoge Raad en twee moslims.

De moskee wordt gebouwd op een oud gebouw van de Griekse marine in de wijk Votanikos. Pas in augustus 2016 gaf het parlement toestemming voor een moskee in de Griekse hoofdstad.

Geen minaret

De moskee wordt gebouwd op een oppervlakte van 750 kubieke meter en zal plaats bieden aan 350 moslims. De moskee zal integendeel tot veel andere moskeeën geen minaret krijgen.

Het budget is gepland op 900 duizend euro en er zal naar verluidt een kinderpark en een zogenoemde ‘sjadirvan’, een plek om religieuze wassing te verrichten, worden gebouwd bij de moskee.

Eind 2017 afgebouwd

Volgens de planning zou de moskee, waar vorig jaar aan werd begonnen, in april dit jaar afgebouwd zijn. Vanwege verschillende redenen werd er echter drie keer vertraging opgelopen, waardoor de einddatum werd verplaatst naar eind 2017.

Tot nu toe gebruikten moslims in Athene kelders om gezamenlijk in te bidden. Volgens officiële cijfers is 1,3 % van de Griekse bevolking moslim, waarvan een groot deel bestaat uit Turken.