Azerbeidzjan: “Als Iran ons aanvalt, verdwijnen ze van de kaart”

De parlementsvoorzitter van Azerbeidzjan, Oktay Esedov, reageerde met harde woorden op uitspraken van de Iraanse minister van defensie. Dat schrijft Hürriyet.

De Iraanse minister van defensie reageerde op het bezoek van Israël aan het Turks land. “Wij kunnen het niet tolereren dat Azerbeidzjan en Israël dichter bij elkaar komen,” zei de minister als reactie op een staatsbezoek van de Israëlische premier aan Azerbeidzjan.

Parlementsvoorzitter Oktay Esedov liet weten dat Iran zich niet met de interne zaken van Azerbeidzjan mag bemoeien. “De Iraanse president bezocht Armenië onlangs. Hebben wij daar iets over gezegd? Nee. Daarom moet iedereen respectvol zijn tegenover elkaar,” zei Esedov.

Een Azerbeidzjaanse parlementariër, Kudret Hesenguliyev, reageerde met nóg hardere woorden op de uitspraken van de Iraanse minister: “De harde houding van Iran tegenover Azerbeidzjan zal grote problemen met zich meebrengen. Mocht Iran ons aanvallen, zullen zij van de kaart geveegd worden en opgedeeld worden in vijf landen.” Waarschijnlijk doelt hij op de tientallen miljoenen Azerbeidzjaanse Turken in Iran. (Meer over dat onderwerp lees je hier.)

Relatie Israël Azerbeidzjan

Israël was een van de eerste landen die Azerbeidzjan erkende als onafhankelijk land. Daarnaast is Israël een van de grootste supporters van Azerbeidzjan in de oorlog om Karabach. De Israëlische minister van defensie riep in april zijn steun uit voor Azerbeidzjan, toen de strijd om Karabach losbarste en tientallen doden vielen.