Azerbeidzjan viert 25 jaar onafhankelijkheid

Door | Buitenland

De definitieve onafhankelijkheid van het derde land van Oghuz-Turken was een feit. Turkije (1923) en de Turkse Republiek Noord-Cyprus (1983) gingen hen voor.

Onafhankelijkheid gekregen of gewonnen?
Vaak wordt met onrechte aangenomen dat Azerbeidzjan niet heeft gestreden voor haar onafhankelijkheid, maar het cadeau kreeg na de ontbinding van de Sovjet-Unie. Dat klopt niet. Eind jaren 90 stond de Sovjet-Unie in verval en de roep om onafhankelijkheid in de Socialistische Sovjetrepublieken werd steeds luider.

In 1988 demonstreerden duizenden studenten onder de beweging ‘Yurd’ tegen het communistische regime. Ali Kerimli was de leider van Yurd, die in 1989 werd ondergebracht in het overkoepelende Azerbeidzjaanse Volksfront. In het zelfde jaar wisten zij de Hoge Raad van de Azerbeidzjaanse Socialistische Sovjetrepubliek te dwingen om de Azerbeidzjaanse economie onafhankelijk te maken.

De roep om onafhankelijkheid onder leiding van Ebulfez Elçibey werd steeds sterker en dat wekte zorgen in Moskou. Tussen 19 en 20 januari 1990 werden 130 burgers gedood door Russische troepen die Bakoe binnenvielen. De tragische gebeurtenis wordt tegenwoordig herdacht als de ‘Zwarte Januari’.

Uiteindelijk werd het land op 18 oktober 1991 onafhankelijk. Turkije was het eerste land die Azerbeidzjan erkende. Vandaag wordt deze dag gevierd als de onafhankelijkheidsdag.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...