Bekende Turkse Nederlander wordt vervolgd door de Verenigde Staten om complot

AvatarTurks.nl Redactie

De 41-jarige zakenman Kamil Ekim Alptekin wordt door de openbare aanklager van de VS beschuldigd van het valselijk voordoen als een geheim agent van de Turkse regering en het liegen tijdens verhoor tegen de FBI.

In de verklaring wordt gedoeld op twee mannen, waaronder de Turks-Nederlandse zakenman, die verwikkeld waren in een complot om invloed te krijgen over Amerikaanse politici en de publieke opinie tegen Fethullah Gülen, een beruchte sekteleider die verantwoordelijk is voor de couppoging in 2016 in Turkije.

Het was volgens de FBI de bedoeling om politici en de publieke opinie te beïnvloeden zodat Gülen zou worden uitgeleverd. Het Amerikaanse ministerie van Rechtvaardigheid zou zich hiertegen hebben verzet.

De Amerikanen zouden hebben geconstateerd dat Alptekin in opdracht van de Turkse regering werkte. Er zou zelfs een budget voor het complot zijn ontdekt. De 41-jarige zakenman zou updates hebben gegeven over de opdracht.

Alptekin zou een Nederlands bedrijf hebben gebruikt voor het complot, waar Alptekin de eigenaar van is. Er zou in totaal 600 duizend dollar zijn betaald aan het bedrijf.

De Turks-Nederlandse zakenman wordt officieel beschuldigd van het voordoen als een illegale agent van de Turkse regering en het liegen tegen de FBI. Als hij schuldig wordt bevonden en wordt veroordeeld kan hij een maximum celstraf krijgen van 5 jaar voor de complotbeschuldiging, 10 jaar voor het voordoen als een agent van een buitenlandse regering en 5 jaar voor het liegen tegen de FBI.

Het complot werd al geruime tijd geschreven door internationale media, maar Alptekin heeft altijd ontkend.