Turks.nl

Beroep Franse senaat tegen genocidewet

senaat

72 Frankse senatoren hebben bij de Grondwettelijke Raad een bezwaar aangetekend tegen de onlangs aangenomen genocidewet.


De wet maakt het strafbaar om de Armeense ‘genocide’ te ontkennen. Turkije reageerde woedend, omdat het wet volgens Turkse politici in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en zo ook met de Franse grondwet.

Critici zien de wet als een verkiezingsstunt van de huidige president Sarkozy om de stemmen van Armenen te winnen voor de verkiezingen in april. Er wonen ongeveer 400.000 Armenen in Frankrijk.

72 senatoren hebben het bezwaarschrift getekend, wat twaalf meer is dan de benodigde 60 om te kunnen stappen naar het Grondwettelijke Raad. De raad zal de wet schrappen als deze in strijd is met de grondwet. Verwacht wordt dat de raad binnen een maand uitspreekt over het bezwaar.

Reactie
De Turkse premier Erdogan reageert tevreden over de wet, en bedankt de senatoren die het bezwaar hebben getekend. ‘Ze hebben gedaan wat ze moeten doen om de Franse waarden te beschermen” aldus de premier.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl