Bijna 20 duizend Turken raken paspoort kwijt en worden het land uitgezet

Turks.nl Redactie

18.500 Turkse Oostenrijkers moeten bewijzen dat ze geen Turkse nationaliteit hebben. In Oostenrijk is de dubbele nationaliteit streng verboden. Als blijkt dat je naast de Oostenrijkse tóch een andere nationaliteit blijkt te hebben, wordt je paspoort afgepakt en wordt je het land uitgezet.

De namen duiken op op een lijst van 95.000 stemgerechtigde Turken in Oostenrijk. Die lijst kreeg het extreemrechtse FPÖ vorig jaar in handen na het referendum over de Turkse grondwet. De partij wil nu laten uitpluizen of sommigen onder hen de dubbele nationaliteit hebben, want dat is streng verboden in Oostenrijk.

Wie de Oostenrijkse nationaliteit aanvraagt, moet altijd afstand doen van zijn oorspronkelijke staatsburgerschap. Turkije heeft het echter mogelijk gemaakt om de Turkse nationaliteit toch opnieuw aan te vragen. Van zo’n dertig burgers heeft de immigratiedienst al bewijzen kunnen verzamelen. Voor de anderen wordt het een moeilijke klus om na te gaan of zij over twee paspoorten beschikken. “Sommigen zijn totaal in paniek nu”, klinkt het bij een Weense advocaat. “Het is voor hen vrijwel onmogelijk om te bewijzen dat ze géén Turk zijn.” Turkije geeft namelijk geen ‘verklaring van niet-staatsburgerschap’ af.